Доступність посилання

ТОП новини

День в історії – 2 жовтня.


Віктор Недоступ Київ, 2 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – 2 жовтня Чарльз Дарвін завершив свою подорож, майбутній президент США вперше з’явився на екранах, а на українських президентських виборах вибухнула граната.

2 жовтня 1814 року – Битвою в Ранкагуа іспанці завершують повторне завоювання Чилі, яка чотири роки тому проголосила свою незалежність. Чилійський президент Хосе Мігель Каррера змушений залишити країну, і Чилі ще на три роки залишається під владою Іспанії.

1836 – до Англії на кораблі «Біґль» повертається Чарльз Дарвін. Його подорож Південною півкулею тривала майже п’ять років. Матеріали, що зібрав Дарвін за час цього плавання, ляжуть в основу створеної ним теорії еволюції.

1937 – у 26-річного Рональда Рейґана – акторський дебют. На екрани США виходить стрічка студії Warner Brothers «Любов в ефірі», де майбутній президент США грає головну роль радіорепортера – викривача корупції. До цього він знявся у фільмі «Субмарина Д-1», але жоден епізод за його участю до фільму не потрапив.

1944 – Варшавське повстання польських патріотів, які почали бої з німцями в надії взяти Варшаву під контроль раніше від радянської Червоної армії, завершується поразкою. Відчайдушний збройний виступ тривав 63 дні. Втративши значну частину бійців, не маючи підтримки ззовні, достатньої кількості озброєння, продуктів харчування та води, командувач польської Армії Крайової Тадеуш Бур-Коморовський підписує акт про капітуляцію. Розправа з повстанцями жорстока, більша частина жителів Варшави потрапляє в концтабори або на каторжні роботи в Німеччину.

1993 – У Москві почалися збройні сутички прибічників Верховної Ради Росії, яку щойно розпустив президент Борис Єльцин, із бійцями міліцейських спецпідрозділів. Наступного дня опоненти президента займають мерію і намагаються захопити Останкінський телецентр, а 4 жовтня урядові війська штурмують приміщення Верховної Ради і заарештовують ініціаторів антипрезидентського виступу, віце-президента Олександра Руцького і голову Верховної Ради Руслана Хасбулатова. За офіційними даними, за ці два дні у Москві загинуло понад 140 людей.

А у 1999-му – У місті Інгульці Дніпропетровської області вибухом гранати поранена кандидат на посаду Президента України, лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко.
XS
SM
MD
LG