Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Коли настала старість...


Надія Шерстюк Київ, 2 жовтня 2006 року. Невтомні статистики підрахували, що наразі у світі - близько шестисот мільйонів людей зустріли осінь свого життя, а за півстоліття їх буде аж два мільярди, прогнозують фахівці. І тоді - вперше в історії - кількість осіб похилого віку перевищить кількість дітей. Чому старішає людство? Який вік з юридичного, медичного і психологічного поглядів прийнято вважати відправною точкою старості? Як зустрічають його в Україні й за кордоном? Про це і трохи більше - з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку.

П’ятдесят поять років для жінок і шістдесят років для чоловіків, за українськими законами - умовний поріг, коли настає старість. Проте з цим не погоджується демограф Елла Лібанова. За її словами, вік виходу на пенсію ніяк не збігається із індивідуальним “одряхлінням” людського організму.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Пенсіонерів в Україні чотирнадцять мільйонів, і з них два з половиною мільйони є інвалідами. Багатьом залишається сподіватися тільки на державу, адже не кожному пощастило із дбайливими та заможними родичами. У Печерському районі столиці знедолених літніх людей – понад півтори тисячі. Як саме намагається допомагати їм держава, - розповідає Лариса Сіренко, заступник директора Територіального центру соціального обслуговування одиноких, малозабезпечених, пенсіонерів та інвалідів Печерського району Києва.

Десятки тисяч українських людей літнього віку змушені доживати свій вік у так званих “будинках престарілих”. Як там дбають про цих людей? В одному з подібних будинків у столиці побувала кореспондентка “Звуків життя” Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У США половина людей похилого віку живе у будинках-інтернатах. У їхніх мешканців є своя кімната або квартира. Існують різні типи таких закладів, відповідно коливається оплата за проживання. Вона може бути і менше десяти тисяч на рік, і понад п’ятдесят тисяч. Середня ж вартість проживання в будинку для престарілих - тисячу вісімсот доларів на місяць. Про будинки престарілих у Нью-Йорку розповідає американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Сімдесятилітній киянин Василь на пенсії вже десять років. Майже все життя пропрацював на київському заводі “Арсенал”, а коли вийшов на "заслужений відпочинок", влаштувався мити вікна, бо не звик сидіти без роботи. Основними складовими рецепту "бадьорої старості" пан Василь називає оптимізм і працелюбність.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG