Доступність посилання

ТОП новини

Хвиля виборів охопила Європу /огляд преси/.


Василь Зілгалов Прага, 2 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише про місцеві вибори в Угорщині, де в неділю впевнено перемогли праві, про раптову перемогу соціал-демократів на парламентських виборах в Австрії і про невизначене майбутнє Боснії та Герцоговини внаслідок складних парламентських виборів у цій республіці минулої неділі.


Британська “Ґардіан” зауважує у понеділок, що австрійські соціал-демократи минулої ночі несподівано святкували перемогу, коли з незначним відривом обійшли консервативну Австрійську народну партію на парламентських виборах в Австрії. Таким чином, пише “Ґардіан”, соціал-демократи примушують їхнього канцлер Вольфґанґа Шюсселя виселятися з його офісу після шести років перебування при владі. Газети також відзначають, що пост канцлера може обійняти лідер соціал-демократів Альфред Ґезенбауер. Але цьому передуватимуть тривалі коаліційні переговори. Бо жодна із представлених на парламентських виборах сил не набрала необхідного для самостійного формування влади відсотка голосів. Та ж британська “Ґардіан” відзначає, що соціал-демократи набрали майже 36% голосів, а другою з незначним відставанням стала Австрійська народна партія – 34%, крайня права Австрійська партія свободи набрала 11%, зелені понад 10% і політичний ультра-правий блок Йорґа Хайдера – трохи більше 4%. Газети пишуть, що Австрія може піти шляхом Німеччини, де соціал-демократи і християнські демократи створили велику коаліцію. Саме дві найбільші політичні сили, котрі набрали на цих виборах до парламенту Австрії понад 70% голосів, Соціал- демократична та Австрійський народна партія, і розпочинають перший раунд переговорів, як пише у понеділок “Ґардіан”.

Британська “Таймз” та інші газети Європи пишуть, що вибори до органів місцевого самоуправління Угорщини пройшли минулої неділі під знаком вуличних протестів, що охопили країну в знак недовір‘я правлячим тут соціалістам. Тому й не дивно, як зауважує “Таймз”, що праві сили на чолі з партією ФІДЕС явно взяли гору у 18 із 19 виборчих округів, і у 19 із 23 міст Угорщини. Тепер, як пишуть газети, постає питання про довір‘я уряду соціалістів на чолі з Ференцом Дюрчані, що буде розглянуте на засіданні парламенту наступної п‘ятниці.

Європейські газети також пишуть, що минулої неділі багатоетнічні виборці у Боснії і Герцеговині брали участь у загальних виборах, за результатами яких у Сараєві прийде до влади новий уряд, котрий буде вести країну після завершення у наступному році міжнародного правління у цій багатостраждальній республіці. Нагадаємо, що міжетнічний конфлікт, що стався тут у 1992-95 роках, забрав понад 200 тисяч людських життів. Минулої неділі, як пише європейське видання “Інтернешнел Гералд Трібюн”, у Боснії і Герцоговині обирали сербського, хорватського і мусульманського членів тристороннього президентства, а також членів парламенту цієї республіки. Преса пише, що загальні вибори в Боснії і Герцеговині пройшли досить спокійно, з невисокою активністю виборців.
XS
SM
MD
LG