Доступність посилання

ТОП новини

Затриманого правоохоронцями кримського депутата відпустили, до Криму він не повернувся.


Володимир Притула Сімферополь, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Затриманого минулої п’ятниці депутата Верховної Ради Криму Олександра Мельника учора ввечері звільнили з-під варти за рішенням Генпрокуратури. Про це повідомляє низка інформаційних агенцій із посиланням на джерела в правоохоронних органах. Генеральна прокуратура поставила завдання міліції допрацювати матеріали попереднього слідства. І хоча впливовий кримський депутат знову на волі, до Криму він не повернувся.

Біля будинку кримського парламенту – кілька чорних представницьких джипів. Кажуть, саме на таких до Верховної Ради автономії не раз приїжджав впливовий 21-й номер у виборчому списку блоку “За Януковича!”, а нині депутат парламенту Криму Олександр Мельник. Проте парламентські джерела кажуть, що депутата сьогодні тут немає. Ні в секретаріаті, ні у прес-службі Верховної Ради Криму.

Депутат чи кримінальник?

Олександр Мельник був затриманий у Криму минулої п’ятниці. За даними низки інформагенцій, правоохоронці інкримінують йому організацію нанесення важких тілесних ушкоджень. Посилаючись на інформоване джерело в правоохоронних органах, агенції повідомляли, що йдеться про побиття одного з керівників компанії "Кримгаз" 18 січня 2005 року. Крім того, депутату інкримінується організація розстрілу трьох підприємців у місті Саки в 1996 році, організація вибуху в офісі підприємства "Айсберг" у 1995 році, а також епізод, коли того ж року у барі біля селища "Гвардійське" злочинці розстріляли двох підприємців, при цьому загинув співробітник карного розшуку.

Раніше міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко і нинішній представник Президента України в Криму Геннадій Москаль називали Олександра Мельника одним з лідерів колишнього організованого злочинного угруповання “Сейлем”. Останнє діяло в Криму з кінця 80-х до кінця 90-х років минулого століття і було розгромлене у період, коли кримську міліцію очолював генерал Геннадій Москаль. “Сейлемівці” на піку своєї сили майже повністю контролювали керівництво парламенту та уряду автономії, мали вплив на сімферопольську та інші міські ради Криму. У міжбандитських розбірках тоді загинуло чимало людей, у тому числі кілька високопосадовців.

Не квапитися зі спекуляціями

Саме в ті часи кримський парламент очолював нинішній спікер Анатолій Гриценко. Учора він заявив журналістам (за повідомленням парламентської прес-служби): “Те, що сталося з депутатом Верховної Ради Криму Олександром Мельником, – сумний факт”. Він також нагадав, що в Україні поки що ніхто не скасовував головний правовий принцип – презумпцію невинності, а також конституційну норму про те, що людину можна визнати винною лише за рішенням суду. Продовжує прес-секретар кримського спікера Ірина Пензякова: “Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим Анатолій Гриценко, коментуючи ситуацію із затриманням депутата парламенту Криму Олександра Мельника, застеріг тих, хто хотів би довкола цієї події розпочати ті чи інші спекуляції”.
XS
SM
MD
LG