Доступність посилання

ТОП новини

Італійська історія з білоруською дівчинкою.


Наталка Кудрик Рим, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 10-літню дівчинку з Білорусі, яку майже місяць переховувала подружня пара в Італії, відправили на батьківщину. Італійський суд визнав неправомірним затримання дитини. Родина у розпачі і заявила, що опротестує поведінку італійської держави у Міжнародному суді з прав людини.

Італійська родина сподівається усиновити білоруську дівчинку.
Італійські пристрасті довкола білоруської дитини почалися на початку вересня. Тоді подружжя Алессандро Джусто та Марія Кяра Борначін, які з 2003 року періодично приймають у себе білоруську дівчинку, відмовилися повернути її на батьківщину. За їхніми твердженнями, дитина розповіла про випадки насильства у дитячому будинку біля Мінська і категорично відмовилася повертатися туди.

Після медичного обстеження італійська пара звернулася до суду міста Генуї продовжити перебування дівчинки в Італії з огляду на необхідність лікування та докази того, що на батьківщині дитина зазнала фізичного і психологічного насильства. Спочатку рішення суду було на користь подружньої пари, але згодом постановили відправити дівчинку до Білорусі.

Порятунок дитини чи порушення закону?

За міжнародним законодавством, ця родина не має прав на дитину. Тимчасова опіка і усиновлення – різні речі, наголошували юристи і дипломати з обох сторін. Говорить суддя у справах неповнолітніх Меліта Кавалло: „Я на боці цієї дитини, на боці усіх дітей, яким потрібна родина, але у рамках закону. На мою думку, поведінка подружжя є безвідповідальною. Така поведінка віддаляє від них дівчинку, і в жодному разі не сприяє зближенню з дитиною”.

Білоруська влада заявила про насильницьке викрадення 10-літньої дівчинки і призупинила виїзд своїх дітей на оздоровлення до Італії. Не отримавши гарантій захисту дитини, родина Джусто упродовж 20 днів переховувала дівчинку, поки її не знайшла італійська поліція. І минулої п”ятниці вночі під супроводом патрульної служби та психологів дитину відправили до Білорусі.

Сім''я у розпачі і обвинувачує італійську владу у тому, що не захистила білоруську дитину. Заяви подружжя закликають чиновників до гуманності та критикують закони щодо захисту прав неповнолітніх. „У Білорусі відсутня найважливіша умова для оздоровлення дитини – це присутність людей, яких вона вважає своєю родиною,” – заявила Марія Кяра Борначін.

Суперечлива реакція

Верховенство закону чи гуманні людські почуття? Ця історія викликала різну реакцію в італійському суспільстві. У місті Коголето, де живе родина, проходили демонстрації зі свічками на підтримку вимог сім”ї Джусто і Борначін. Місцеві священники говорили, що готові порушити закон і сховати у храмі „перелякану дитину”.

Засудили поведінку подружньої пари інші родини, які приймають дітей з Білорусі, а також організації з питань усиновлення. Такі дії, за їхніми переконаннями, тільки ускладнять процес усиновлення. Мінськ і без того упродовж останніх трох років блокує майже 600 запитів від італійських родин. Міністр у справах сім”ї Росі Бінді закликала білоруську владу розблокувати цей процес.

До речі, як тільки білоруська дівчинка повернулася додому, Мінськ повідомив, що незважаючи на поведінку італійців, родина Джусто має можливість усиновити дитину, але з дотриманням законної процедури.
XS
SM
MD
LG