Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи на житлово-комунальні послуги: парламентарі політикують навколо обмеження, яке ухвалив парламент.


Тетяна Ярмощук Київ, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Що буде з тарифами на житлово-комунальні послуги? Це питання виявилося сьогодні у центрі найгостріших політичних суперечок. Хто і за що бореться в ситуації, яка торкається практично кожного українця?


У січні, у пік розпалу газового скандалу, парламент ухвалив закон, який заборонив підвищувати ціни на газ, електроенергію, послуги житлово-комунальної сфери та громадського транспорту. Це рішення називали обґрунтованим не з економічної точки зору, а з огляду на наближення парламентських виборів. Тоді Президент наклав на цей закон вето.

Ціни на енергоносії та житлово-комунальні послуги відтоді зросли у два з половиною рази. Але у вересні парламент знову згадав про виборців і легко подолав президентське вето. Після чого закон мав би підписати голова Верховної Ради та направити його Президенту.

Але Олександр Мороз, який відмовився підписувати закон, заявив: подолавши президентське вето, народні депутати порушили Конституцію. Тепер же пан Мороз каже, що підпише цей закон, якщо профільні комітети дадуть висновок, що під час подолання вето не було порушень.

Дії Мороза неконституційні?

Цього разу на захист низьких тарифів стали БЮТ та “Наша Україна”.

Опозиційна лідерка Юлія Тимошенко навіть пообіцяла блокувати роботу Верховної Ради, якщо Олександр Мороз до завтра не підпише закон про мораторій на підвищення комунальних тарифів: “Ми наполягали, щоб він терміново сьогодні підписав цей закон і направив Президенту. Олександр Мороз сказав, що він і більшість на чолі з Януковичем вирішили, що ніяких мораторіїв на тарифи на житлово-комунальні послуги вони вводити не будуть. І нехай сама країна розбирається без будь-яких законів, тому що це не компетенція Олександра Олександровича –впливати на тарифи. Такого брутального ставлення до закону і до Конституції Верховна Рада ще не знала”.

Нашоукраїнці ж назвали дії Олександра Мороза неконституційними, а його самого – захисником уряду Януковича. “Рішення, ухвалене конституційною більшістю в режимі подолання вето, не може бути переглянуте ніякою посадовою особою. У цьому є дух Конституції, у цьому є принци верховенства права. Волюнтарист він. Бере на себе удар, який мав би прийняти уряд Януковича. Він хороший товарищ, броня для уряду Януковича. Інакше уряду довелося б ініціювати скасування”, – каже про дії Олександра Мороза нашоукраїнець Борис Беспалий.

Чи неконституційний сам закон?

Натомість Партія регіонів, яка, до речі, голосувала за цей закон, тепер називає його “дурним популізмом”. Ці слова вжив регіонал Тарас Чорновіл: “Є дуже серйозна проблема з цим законом. Цей закон є отим дурним популізмом, на якому ми попалися. Ми зробили дурницю. Цей закон порушує пряму норму Конституції, яка забороняє нам втручатися у фінансову сферу органів місцевого самоврядування, а ми туди втрутилися. Ми маємо можливість це регулювати через Кабінет Міністрів, який надає гроші для субсидій і тому може вимагати, щоб тарифи корегувалися. Але отакий варіант, як зробила Верховна Рада, він дійсно антиконституційний”.

Завтра ж Верховна Рада має заслухати звіт тимчасової слідчої комісії, яка досліджувала це питання. Учора один із лідерів Партії регіонів Євген Кушнарьов повідомив, що комісія попередньо з’ясувала: тарифи на газ для населення завищені на 80 гривень за тисячу кубів.
XS
SM
MD
LG