Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 4 жовтня.


Віктор Недоступ 4-го жовтня світ замінив юліанський календар на григоріанський, Бельгія стала незалежною, СРСР запустив перший штучний супутник Землі, а на Олімпіаді в Мехіко встановили рекорд у стометрівці. Віктор Недоступ. Цей день в історії.

4-го жовтня 1535-го року в Лондоні надрукували першу Біблію Англійською мовою.

1582 - Папа римський Григорій XIII оголошує про реформу календаря. Вона має на меті ліквідувати помилку в обчисленні дат. З моменту введення юліанського календаря до XVI століття "накапала" різниця в 10 днів порівняно з астрономічною датою. Згідно з нововведенням папи, одразу після 4 жовтня 1582 року настало 15 жовтня; збереглось правило високосних років (таким вважається рік, останні дві цифри котрого кратні чотирьом). За григоріанським календарем, який визнали невдовзі практично в усіх католицьких країнах, помилка в один день "набігає" за 33 тисячі років, тобто, ще не скоро.

1830 - В результаті повстання в Брюсселі проти нідерландського короля Вільгельма I Оранського тимчасовий католицько-ліберальний уряд, сформований 24 вересня, проголошує незалежність Бельгії. Сполучене королівство Нідерланди, створене на Віденському конгресі 1815 року розпалось. Через рік Бельгія прийме ліберальну конституцію, яка гарантуватиме основні громадянські свободи, суверенітет народу та парламентську систему.

1957 - О 10-29 за московським часом в Радянському Союзі стартує перший у світі штучний супутник Землі - до 40-ї річниці Жовтневої революції, з космодрому Тюратам в Казахстані за допомогою переобладнаної балістичної ракети на орбіту виходить супутник – залізяка діаметром 55 сантиметрів і вагою у 84-кілограми. Супутник передаватиме на Землю радіосигнали достатньої потужності, щоб їх могли спіймати радіоаматори. Рухається він по еліптичній орбіті зі швидкістю 24500 км/год, (це один оберт навколо Землі за 96 хвилин) і в апогеї віддаляється від Землі на 930 кілометрів, а в перигеї – наближується на 230. Через три місяці супутник почав відхилятись від орбіти і, очевидно, увійшовши в земну атмосферу, згорів.

1968 – Мехіко, олімпіада. Американський бігун Джим Хайнс першим в історії стометрівок долає десятисекундний бар’єр. Він пробігає сто метрів за 9,95 секунд.

А у 1970 році - Альбом британської групи Pink Floyd "Wish You Were Here" посів перше місце в національному хіт-параді. Тоді ця музика була модною, а зараз – вважай, класика.
XS
SM
MD
LG