Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче задушити Грузію, а жінки, тим часом, ведуть світ до процвітання (європейська преса).


Василь Зілгалов Прага, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Центральною темою європейської преси у вівторок є російсько – грузинське протистояння, але газети старого континенту не забувають про всю серйозність соціальних проблем світу і також про наростаючу загрозу глобального потепління.


Британська “Ґардіан” пише у вівторок, що, як і у випадку з українською Помаранчевою революцією, Революція троянд та її лідер Саакашвілі пожинають сьогодні в Грузії плоди розчарування, бо обіцяного економічного прориву не сталося, а епідемія корупції вразила всю країну.

І далі газета відзначає, що в Грузії "цього тижня очікуються місцеві вибори, і Саакашвілі вирішив розіграти націоналістичну карту, попереджаючи про російську загрозу".

“Ґардіан” також вважає, що це нерозумна політика Тбілісі, враховуючи військову та економічну потужність Росії. Газета переконана, що політика Саакашвілі особливо нерозумна у той час, коли Росія – головний торговий партнер Грузії.

Інші газети Європи, критикуючи ново-імперську позицію Росії щодо Грузії, все ж закликають Тбілісі до "географічного" реалізму.

Жінки ведуть економіку вперед

“Файненшел Таймс” запитує у вівторок: що здійснює економічне зростання, розвиток і процвітання в суспільстві? І далі відзначає, що всі ці слова не лише у французькій граматиці – жіночого роду, а й у нинішній світовій реальності також.

І далі газета відзначає, що доля жіночої праці у світі за останні роки зросла до 47% від усіх зайнятих.

Газета також вказує на власників великих підприємств, котрі добре знають, що спільні колективи чоловіків і жінок більш потужні і творчі, аніж суто чоловічі. Фахівці сьогодні навіть ввели поняття "жіноміка", що означає провідну роль жінок у багатьох життєво важливих галузях суспільного виробництва.

“Файненшел Таймс” відзначає, що нині жінки усвідомлюють свою роль і відповідальність у прогресі та розвитку світу. Хоча газета вказує і на те, що часто жінки не отримують адекватної винагороди за свою працю й піддаються дискримінації навіть у розвинутих країнах.

Як подужати всесвітнє потепління

Французька “Монд” оприлюднила інтерв‘ю з відомим фахівцем у галузі клімату Едуардом Баром, котрий вважає, що у більшості розвинутих країн світу не відчувається сильного бажання активно скорочувати викиди парникових газів у атмосферу і відповідно – пошуків альтернативи нафті та вугіллю. Тому, на думку Бара, через кілька десятиліть світ змушений буде боротися з глобальним потеплінням крайніми засобами.

Вчений поінформував “Монд” , що вже тепер науковці та інженери розробляють конкретні технології для "штучного охолодження клімату на Землі" на кшталт збагачення океану частинками заліза, що активізує поглинання морськими організмами водню і призводить до зменшення концентрації вуглекислого газу, котрий викликає парниковий ефект.

Едуард Бар вважає, що вже сьогодні необхідно активізувати роботу над створенням ефективних технологій із штучного впливу на клімат Землі, щоб уникнути вкрай негативних наслідків глобального потепління.
XS
SM
MD
LG