Доступність посилання

ТОП новини

США хочуть добросусідських відносин Грузії з Росією і мирного розв’язання конфліктів в Абхазії і Південній Осетії.


Сергій Куделя Вашингтон, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Сполучені Штати схвалюють рішення грузинської влади видати Росії чотирьох офіцерів, обвинувачених у шпигунстві. Про це заявив сьогодні під час брифінгу у Вашингтоні речник Державного департаменту США Том Кейсі. Він також наголосив на подальшій підтримці Сполученими Штатами територіальної цілісності Грузії у її сучасних кордонах.

Російські солдати охороняють територію російського військового штабу у Тбілісі. 2 жовтня 2006 р.
Загострення російсько-грузинського протистояння викликало миттєву реакцію у Вашингтоні. Вищі американські посадовці, зокрема Державний секретар США Кондоліза Райс, взяли участь у телефонних переговорах задля розв''язання конфлікту. За повідомленням американської преси, саме під тиском Вашингтона грузинське керівництво погодилося видати Москві чотирьох затриманих у Грузії російських офіцерів.

Речник Держдепу США Том Кейсі привітав дії грузинської влади щодо повернення чотирьох заарештованих минулого тижня російських офіцерів і висловив вдячність главі ОБСЄ Карелу де Гухту за його роль у сприянні цьому, а також за співпрацю із російським та грузинським керівництвом з метою зняти напругу у відносинах.

Посадовці у Москві пов''язують останні антиросійські кроки грузинського президента Саакашвілі із політичною підтримкою, яку йому надає Вашингтон. Це, за повідомленням Кремля, президент Росії Путін відзначив у вчорашній телефонній розмові з президентом США Бушем. Він назвав неприпустимими такі кроки третіх країн, що можуть розглядатися грузинським керівництвом як “заохочення їхньої деструктивної політики”.

Проте речник Держдепу США наголосив на особливому зацікавленні Вашингтона у стабільності російсько-грузинських відносин: “Ми, безперечно, хочемо, щоб Грузія мала добросусідські відносини з Росією і щоб Росія мала добрі відносини із Грузією. У їхніх стосунках багато історії. Це сусідні держави, і ми, безперечно, прагнемо, щоб у них були позитивні відносини. І саме таку роль ми відігравали, заохочуючи їх розв''язувати суперечності”.

І все ж американська преса покладає відповідальність за загострення конфлікту на російське керівництво. Редакційна стаття газети “Вашингтон Пост” вийшла сьогодні під назвою “Досить залякування”. Вона називає дії Росії спробою придушити грузинську державу. Газета вважає, що США не лише мають право, але й зобов”язані підтримати грузинську незалежність, а також курс Саакашвілі на вступ до НАТО.

Про це сьогодні заявив і речник Держдепу Том Кейсі. Він потвердив підтримку США територіальної цілісності Грузії в її визнаних світом кордонах. І, додав він, США, як завжди, продовжують наполягати на мирному розв”язанні конфліктів в Абхазії та Південній Осетії.
XS
SM
MD
LG