Доступність посилання

ТОП новини

Європейські освітні програми для репресованих білоруських студентів.


Валерій Каліновський Мінськ, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Після масових акцій протесту в Білорусі, що тривали упродовж березня та квітня цього року, багато студентів були відраховані з вузів за політичну діяльність. На прохання білоруської опозиції уряди європейських держав підтримали студентів, надавши їм місця для навчання, гуртожитки та стипендії у своїх університетах.

Зьмітра Чарткова цієї весни міліція арештувала на Жовтневому майдані Мінська, де було наметове містечко прибічників опозиції. При цьому його так сильно побили, що він потрапив до лікарні. Пізніше його відрахували з Білоруської театрально-музичної академії. 2 жовтня Зміцер Чартков розпочав навчання у найкращій у Польщі Краківський вищій артистичний в школі, він хоче стати театральним режисером.

Разом з паном Чартковим до кращих польських вишів потрапили 260 білорусів, котрі прибули до Варшави в рамках програми польського уряду для репресованих студентів, яка носить ім’я національного героя Білорусі Кастуся Каліновського.

Зміцер Чартков каже, що студенти вчора по польському телебаченню подякували уряду Польщі, цій програмі, тому що було дійсно багато зроблено, багато білоруських студентів навчатиметься у Варшаві бажаним спеціальностям, всі дуже задоволені.

Голова білоруського Комітету допомоги репресованим Іна Кулей повідомила, що цього року загалом близько 500 репресованих студентів, або дітей, чиїх батьків звільнили з роботи з політичних міркувань, виїхали на навчання до різних країн Європи.

Білоруські студенти прагнуть і до України

Чехія, Голландія, Польща, Естонія, Латвія оголосили спеціальні програми підтримки репресованих білоруських студентів, в інших країнах таких програм не було, і Комітет займався в індивідуальному порядку, якщо хтось висловив своє бажання, наприклад, вчитися в Німеччині або в Україні.

Пані Кулей повідомила, що багато студентів обрали українські виші, по-перше, тому що вони близько від Білорусі, по-друге, там зрозуміліша мова. Відразу після березневих подій у Мінську до українських вишів вступило на навчання за рахунок уряду України 13 білоруських студентів, що постраждали від репресій білоруських властей. Навчання ще 65 студентів у вишах України з нового академічного року буде оплачене Єврокомісією.

Європейські освітні програми руйнують страх

Лідер білоруської опозиції Аляксандар Мілінкевіч особисто вів переговори в різних країнах Європи про підтримку репресованих студентів. Зокрема він підписав з прем’єром Польщі угоду про створення програми імені Кастуся Каліновського.

Такі програми руйнують страх, каже Мілінкевич. “Це одна з наших головних цілей, бо коли їде на навчання студент, якого ми захистили, то на його місце прийде 5 і 10. Коли ж ми не захистимо їх, то будемо маргіналізуватися”. Тому Мілінкевич дуже вдячний урядам країн, які підтримали цю програму, щиро вірить, що це майбутня еліта Білорусі, і переконаний, що абсолютна більшість з них повернеться.
XS
SM
MD
LG