Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентар підтримує збільшення бюджету для місії ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні.


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Місія Євросоюзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні потребує збільшення бюджету і персоналу на одну третину. Таку позицію висловила голова Комітету Європарламенту у зв’язках з Молдовою Маріанне Мікко. Під час виступу перед іншими депутатами вона заявила, що місія Євросоюзу на молдовсько – українському кордоні приносить реальні результати в боротьбі з тіньовою економікою Придністров’я.


Влітку цього року представники Комітету Європарламенту у зв''язках з Молдовою відвідали штаб-квартиру прикордонної місії в Одесі, поспілкувалися з працівниками місії, отримали багато інформації про контрабанду на кордоні. Діяльністю місії Євросоюзу в регіоні європарламентарі лишилися задоволені.

Голова Комітету Європарламенту у зв’язках з Молдовою Маріанне Мікко каже, що місія є безсумнівним успіхом ЄС: “Сепаратистська економіка Придністров''я є великою мірою тіньовою, її бюджет фінансується з нелегальних коштів, з контрабанди сигарет, торгівлі людьми, продажу зброї. Скорочуючи нелегальні прибутки цього режиму, ми робитимемо внесок у поновлення територіальної цілісності Молдови. Місія ЄС домоглася значного скорочення обсягів контрабанди – бюджет нелегального режиму у Придністров”ї зменшився на одну третину”.

Успіхи попри “радянський” спосіб життя

За її словами, місія працює успішно багато в чому завдяки своєму керівникові – угорському генералу Ференцу Банфі.

Євродепутатка назвала мудрим рішення взяти на роботу в місію багатьох представників з нових країн ЄС – мовляв, вони краще розуміють радянський спосіб життя у Придністров’ї: “Пан Смірнов, сепаратистський лідер Придністров’я, вчився у КГБ. Людям під його керівництвом насправді не дозволено відмовитися від радянського способу життя”. Естонська депутатка Європарламенту нагадала, що радянські символи присутні по всьому Придністров”ю, там досі є Верховний Совєт і КГБ називається так само, як і раніше.

Маріанне Мікко виступає за збільшення бюджету і персоналу місії ЄС з прикордонної допомоги Молдові й Україні на одну третину – як це пропонував керівник місії, генерал Банфі. Нині бюджет місії становить 20 мільйонів.

Єврокомісія задоволена

Представник Єврокомісії, котрий говорив на умовах анонімності, повідомив: ця сума вже збільшилася на понад 3 мільйони євро, що їх було виділено на всілякі проекти прикордонної місії.

Він також похвалив Україну і Молдову за співпрацю з місією ЄС на їхньому кордоні. На переконання представника Єврокомісії, Київ та Кишинів проводять реформи, щоб зробити прозорим українсько-молдовський кордон.
XS
SM
MD
LG