Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане Кадиров-молодший новим промосковським президентом Чечні?


Петро Кагуй Прага, 5 жовтня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні, 5 жовтня, Рамзану Кадирову, який обіймає посаду глави прокремлівського уряду Чеченської Республіки виповнюється 30 років. Таким чином зникає останній – віковий бар’єр, який юридично не давав права Рамзану Кадирову змагатися за президентську посаду.

Рамзан Кадиров
Ще до вбивства чеченськими повстанцями промосковського керівника Чечні Ахмада Кадирова у травні 2004 року, його син Рамзан здобув сумну славу як ватажок збройних «провладних» формувань. Так звані «кадировці», з метою тримати населення у покорі, активно вдавалися до практики викрадення людей, тортур та усіляких залякувань.

Однак вже тепер у самій Чечні із керівником промосковського уряду Рамзаном Кадировим пов’язують також і певне покращення життєвого рівня після 10-ти років руйнацій в результаті двох виснажливих воєн.

Амбіцій здобути президентське крісло не бракує

Рамзан Кадиров давно прагне стати президентом Чечні, вважає колишній чеченський проросійський урядовець, а нині голова московського Фонду «Антитерор» Руслан Мартаґов:

«Широту політичних амбіцій Рамзана Кадирова виміряти дуже важко. Вони можна сказати - безмежні. Але найближче його завдання це – стати президентом Чеченської республіки. І цього він домагатиметься. Гадаю, якщо й далі триватиме прихильність до нього з боку президента Російської Федерації, то цієї мети він швидко досягне».

Наразі промосковський чеченський парламент вже здійснив кроки, щоб внести зміни до діючої конституції і таким чином прискорити складання повноважень нинішнього президента Алу Алханова, що давало б зелене світло Рамзану Кадирову.

Усе залежатиме від волі Кремля

І вже ж більшість оглядачів досить скептично ставляться до перспективи Рамзана Кадирова стати президентом Чечні.

Так, за словами експерта з чеченських проблем Олексія Малашенка:

«Звичайно, що Москва вдячна Рамзану за те, що він зробив, але вона таких амбіцій не схвалює. У Рамзана дуже сильні противники у Москві, які починають потрохи розігрувати карту Алханова. Тому що Алханов – не лише лояльніший до Москви ніж Рамзан, але й – більш інкорпорований у російське суспільство, МВС та усі ці структури. Алханов більш передбачуваний, і від нього не можна очікувати несподіваних вчинків, котрі допускає Рамзан».

Чимало оглядачів також переймаються питанням, як сам Рамзан Кадиров відреагує на те, якщо влада у Кремлі перешкоджатиме його президентським амбіціям? Наразі, Рамзан Кадиров добре розуміє, що все залежить від Володимира Путіна, і можливо тому – не перестає вихваляти Путіна як «єдину людину, що здатна врятувати Росію».
XS
SM
MD
LG