Доступність посилання

ТОП новини

Партнерство з НАТО змушує Грузію діяти обережніше з Росією.


Марія Щур Прага, 4 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – На думку російського керівництва, грузинська влада у конфлікті з Росією діє зухвало, бо її заохочують до цього з-за кордону. «Ці люди вважають, що, перебуваючи під дахом своїх іноземних спонсорів, можуть почуватися комфортно і безпечно», –сказав у розпал конфлікту президент Росії Володимир Путін.


Серед іншого, російські засоби масової інформації говорять про те, що на активні антиросійські дії Грузії підштовхнуло нещодавно отримане країною Інтенсифіковане партнерство з НАТО. Ця програма передбачає підготовку країни до членства в Альянсі.

Вплив НАТО притлумлює конфлікти, а не розпалює їх

Але, на думку відомої американської дослідниці, директора центру Євразійських програм вашингтонського інституту Гадсона, Зейно Баран, посилене партнерство з НАТО є для Грузії, швидше, стримуючим фактором. Про це Зейно Баран сказала в інтерв''ю Радіо Свобода.

«Росіяни намагалися в цьому переконати, і навіть деякі європейські партнери нервували з цього приводу. Бо думали, що Грузія стане сміливішою, і використовуватиме цей Інтенсифікований діалог з НАТО, щоб агресивніше діяти проти Москви.

Я категорично не погоджуюся з цим. Я вважаю, що якби Грузія не отримала Інтенсифікованого діалогу з НАТО, вони б почувалися значно менш захищеними, що їх покинули один-на-один з Росією.

Грузія знає, що для того, щоб стати членом НАТО, і навіть для того, щоб продовжувати конструктивні розмови в рамках Інтенсифікованого діалогу, Грузія повинна бути стриманою, проводити внутрішні реформи.

Політична реформа є надзвичайно важливою. Про це члени НАТО говорили Грузії багато разів. Тому грузинське керівництво знає, що Інтенсифікований діалог – це лише початок, і вони не використовуватимуть його таким чином, щоб він зашкодив їхнім шансам стати членами НАТО» .
XS
SM
MD
LG