Доступність посилання

ТОП новини

“Київ – Музик – Фест” представляє електроакустичну музику.


Леся Олійник Київ, 5 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Радіо Свобода продовжує ознайомлювати слухачів з подіями найбільшого в Україні Міжнародного музичного форуму „Київ – Музик – Фест”. Нагадаємо, що проводиться він сімнадцятий рік поспіль і триває весь перший тиждень жовтня.

Більшість із майже 40 запланованих фестивальних концертів уже відбулися. Сьогодні очікується один із найцікавіших і про вокативних заходів „Київ –Музик – Фесту”. Організатори назвали його Великий електроакустичний перформанс. Це театралізоване дійство, що твориться у присутності слухачів і є ознакою сучасного мистецтва.

Для фестивального перформансу українські музиканти обрали крім інструментів різні електронні пристрої. Скажімо, звучатиме твір Івана Небесного для кларнета і електронного запису, який має назву „Повітряна музика”. Або ж опус Алли Загайкевич „Прозорість” – для скрипки, електронного запису та обробки, яку авторка буде створювати в реальному часі.

70 років небесних звуків

Електроніка, як стверджують фахівці, справді несе звуки, подібні до космічних, небесних. Саме так сказав про неї кореспонденту Радіо Свобода львівський піаніст Мирослав Драган: „У цій музиці, дійсно, є щось надзвичайно просторове, спілкування з якимись космічними сферами, з особливо духовними, які ідуть через так звану мертву електроніку. Вона дає дуже цікаві ефекти акустичні і разом з тим будить фантазію слухача”.

У музиці електроніка застосовується вже понад 70 років. Один з перших синтезаторів, що імітував хвилі неба, космосу мав назву „Хвилі Мартена”. У 30-х роках у Паризькій консерваторії була відкрита кафедра електроінструментів.

У Національній музичній академії України електроакустичною творчістю займаються лише кілька років, але розвивається вона досить стрімко. В Україні існує навіть фестиваль електроакустичної музики, і на світових форумах цього напрямку теж звучать твори українських композиторів.
XS
SM
MD
LG