Доступність посилання

ТОП новини

Горан Бреговіч, музикант світу, полонив львів’ян.


Галина Терещук Львів, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Концерт Горана Бреговича називають родзинкою святкування 750-річчя Львова. Сербо-хорватський музикант, який мешкає у Парижі і вважає себе космополітом, зачарував понад 100 тисяч людей, які зібрались на площі у Львові. Горану Бреговичу підспівували, під його музику і спів публіка, незалежно від віку, танцювала і аплодувала.

Прес-конференцій Горана Бреговича. (він посередині).
До Львова відомий музикант привіз 12 митців, найменший склад свого колективу, який загалом складається з 80 осіб. Втім, така невелика кількість професіоналів аж ніяк не вплинула на враження від концерту.

У Львові Горан Брегович виступав уперше. В Україні музикант втретє. Він знаний тут своєю музикою до фільмів Кустуріци «Час циган», «Мрія Арізони», «Underground» .

Горан розповів, що спершу навчався гри на скрипці, але у 16 років створив свою першу групу Bijelo Dugme («Білий гудзик»), і тоді уже гітара заполонила його на все життя: «Я обрав гітару, тому що гітаристи завжди мають більший успіх у дівчат».

Народні традиції й серйозна праця

За словами Горана, група «Білий ґудзик» мала більш соціальну вартість, аніж мистецьку: «Я хотів одягнути свою музику, так як я тоді був убраний у рок-н–рол. Зараз мені не треба маскуватись. Я нині не маскую музику під тим вбранням, яке їй не підходить. Я один із тих композиторів, яких надихає традиція народу».

Кожен рух 56-річного музиканта на сцені вражав – його усмішка, поворот голови, зачарування співом своїх колег. Горан Брегович розповів на брифінгу, що він щодня працює по 8 годин на день: «Я працюю як усі, як викладач чи людина, яка ремонтує взуття, як усі ви. Я не чекаю на натхнення. Якщо нічого немає всередині, то нічого й не буде».

Спільних проектів в Україні не буде, хоч музика близька

За його словами, музика, яку він грає, дуже близька Україні: «Я думаю, що ми дуже схожі народи. Мені подобається думати, що частина моєї музики може стати частиною якоїсь місцевості, я завжди сподіваюсь, що хтось на весіллі гратиме мою музику».

У Польщі музику Бреговича таки виконують на весіллях. Музикант записав спільний диск із польською співачкою Каєю.

Однак українським виконавцям сподіватись на спільним проект з Бреговичем не варто. Митець не знає українських музикантів.

Незмінний на сцені білий костюм, мешти зі зміїної шкіри на босу ногу, а ще основна вимога до організаторів – пляшка віскі, лише Jack Daniels(Glennfiddich).

Музичні дарунки й обіцянки

Музикант подарував своїм українським шанувальникам композиції та пісні, які їм добре відомі з фільмів. Болгарські вокальні гармонії, ритми хорватського фольклору і сербської духовної музики.

Горан Брегович пообіцяв привезти в Україну свою нову роботу – оперу «Кармен», до якої він сам написав сценарій. Його історія трагічніша, аніж у Бізе. Оскільки доля циган у роки життя Бізе була романтичнішою, аніж у сучасному світі.

Однак в опері Бреговича щасливий кінець – усі герої одружуються. Її уже побачили в багатьох країнах світу.

Натомість львівські журналісти були першими, для кого Брегович заспівав улюблену пісню своїх 3 донечок.
XS
SM
MD
LG