Доступність посилання

ТОП новини

Україну ставлять Грузії за приклад, а Ной не мав би сьогодні жодних шансів на ковчег /преса/.


Василь Зілгалов Прага, 5 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – У той час, коли європейська преса продовжує обговорювати гострі стосунки між Росією та Грузією, деякі оглядачі наводять у цьому плані Україну за приклад для Тбілісі. У газетах також йдеться про те, що в умовах засилля сьогоднішньої бюрократії біблійний Ной не мав би шансів збудувати свій ковчег.


Європейські оглядачі вважають, що найбільше дратують Росію у політиці маленької Грузії великі НАТОвські амбіції Тбілісі. І це все більше відчувається, як написала французька Фіґаро, з наближенням листопадового самміту НАТО в Ризі, по сусідству з Росією. Газета також відзначила, що Росія дуже нервово реагує на те, що НАТО оголосило 18 вересня про початок "інтенсивного діалогу" з Тбілісі, а це є передостаннім етапом напередодні прийняття колишньої радянської республіки до Північно – Атлантичного альянсу.

Газета також пише, що "Україна тимчасово відмовилася" від своїх натовських планів, що стало "бальзамом на душу" для Росії. Але, як пишуть оглядачі, "Москва сильно ризикує, не послаблюючи своєї залізної руки в Грузії, стратегічне значення котрої буде зростати з поступом щодо введення у експлуатацію трубопроводів, які дозволяють транспортування нафти і газу з Каспію в обхід Росії та Ірану."

Європейська преса радить Саакашвілі бути "більш далекоглядним" і "відмовитися від будь-яких провокацій". Однак чи маються на увазі під останніми і натовські плани Тбілісі – не зрозуміло.

Янукович про НАТО і європейський напрямок

Тим часом український прем‘єр, якого у європейській пресі називають головним ініціатором теперішньої відмови України від НАТО, у статті в американській Вашінґтон Поуст цього четверга взагалі відсунув перспективу вступу України до НАТО за горизонт. Віктор Янукович так і сказав у згаданій статті, що "оскільки наші стосунки з НАТО були джерелом низки непорозумінь, дозвольте мені внести ясність. Президент і я забезпечили прийняття закону, котрий дозволяє брати участь українським військам у навчаннях НАТО в Україні та в інших регіонах. Ми готові продовжувати військові реформи. Коли ж отримаємо запрошення, ми проведемо референдум, у якому український народ зможе зробити вибір. Що б не сталося, немає бути ніяких сумнівів у вірності нашої країни європейському напрямку."

Але чи може бути запрошення від НАТО, коли сам український прем‘єр відмовився від імені Києва від "Плану дій – Україна –НАТО"? На це також мають, мабуть, відповісти експерти.

Ноєві не дали б збудувати ковчег

І лондонська Таймз пише у четвер про новітні версії сучасних труднощів Ноя при спробі спорудження ним його знаменитого ковчегу. Газета робить висновок, що чисельна армія бюрократів, товариств захисту тварин, просто не дозволила б Ною сьогодні приступити до здійснення свого головного проекту.

Таймз також пише, що цей проект навіть викликав політичний скандал, бо консерватор Дейвід Клаттербак з міської ради британського міста Борнмут мав необережність запропонувати авторам смішного проекту дописати до нього, що Ной мусів би взяти на борт і кілька тварин нетрадиційної сексуальної орієнтації. Це викликало бурю протестів на адресу члена консервативної партії не лише з боку захисників прав геїв та лесбіянок але й від окремих політичних партій країни.
XS
SM
MD
LG