Доступність посилання

ТОП новини

НАТО і соціологія.


Віктор Міняйло Київ, 5 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Близько 60% громадян України висловлюються проти приєднання до НАТО. Такі дані оприлюднили сьогдні на прес-конференції у Києві експерти кількох дослідницьких центрів.

Під час АнтиНАТОвських виступів у Феодосії. Травень 2006 р. (архів).
Чому більшість громадян України проти НАТО? Як пояснив на прес-конференції голова Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв, в українській політиці і в експертному середовищі стало традицією постійно апелювати до того, що питання попуярності і непопулярності НАТО – це так звані радянські міфи, які до цього часу впливають на те, що громадяни чогось не знають, чогось бояться.

Тим часом соціолог готовий стверджувати, що насправді чи не вирішального значення набули нові міфи, міфи незалежності. Серед таких нових міфів – агресивність блоку. Каже Єрмолаєв: «Для більшості громадян Північноатлантичний альянс – це блок, який в останній час веде експансіоністські операції. Люди згадують Югославію, люди згадують Ірак, люди згадують Афган».

НАТО – це насправді система безпеки

Прокоментувати дослідження соціологів ми попросили голову парламентського комітету з питань оборони і державної безпеки Анатолія Кінаха. Тут немає нічого дивного, відповів він: на жаль, ще з часів «холодної війни» Євроатлантичний альянс позиціонується в сприйнятті більшості суспільства як агресивний блок.

Хоча в нинішніх умовах Євроатлантичний альянс – це, по суті, система європейської і світової безпеки, особливо, коли мова йде про подолання таких явищ, як міжнародний тероризм, незаконна міграція, подолання наслідків тих чи інших техногенних і природних катастроф, наголосив Кінах.
XS
SM
MD
LG