Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 6 жовтня.


Віктор Недоступ

6-го жовтня 1187 року – Єгипетський султан Салах-ад-дін у бою при Хаттині вщент розбив хрестоносців і захопив Єрусалим, що стало причиною Третього хрестового походу.

1526 – За наказом імператора Священної Римської імперії, за єресь у Вільворді (Франція) на вогнищі спалюють англійського релігійного реформатора Уільяма Тіндейла, першого перекладача Нового Заповіту англійською мовою.

1648 – Після перемоги над польською армією у битві під Пилявцями, українсько-татарське військо під керівництвом Богдана Хмельницького бере в облогу Львів. Маючи достатньо сил, щоб захопити місто, Хмельницький все ж відмовляється штурмувати Львів і обмежується грошовим викупом.

1911 – Між Японією та Каліфорнією відбувся сеанс першого трансатлантичного радіозв''язку: з японського військового корабля передали повідомлення, а на відстані понад 9 тисяч кілометрів у Сан-Франциско його прийняли.

1942 – Американець Честер Флойд Карлсон отримує патент на ксерографічний процес створення електростатичних копій. На цьому винаході Карлсон заробить понад 150 мільйонів доларів, але собі візьме лише 50. 100 мільйонів він віддасть на благодійницькі цілі.

1948 – У столиці Туркменистану Ашхабаді землетрус силою 9 балів за шкалою Ріхтера, кількість жертв – близько 100 тисяч людей.

1981 – Під час військового параду з нагоди 10-ї річниці арабо-ізраїльської війни 1973 року група мусульманських екстремістів на чолі з лейтенантом Халедом ель-Ісламбулі вчиняє замах на президента Єгипту Анвара Садата. Під час маршу елітних підрозділів троє військових вискакує з джипа і закидає гранатами трибуну. 62-річний Садат помер через дві години. Країну очолює віце-президент Єгипту Хосні Мубарак, котрий сидів поруч з Садатом, але вцілів під час нападу. Подальше розслідування виявить зв''язок нападників із лівійським диктатором Муаммаром Каддафі.

А у 1989 – Королева Великої Британії призначила генерал-губернатором Канади канадського українця Рея Гнатишина, вихідця з Буковини.
XS
SM
MD
LG