Доступність посилання

ТОП новини

НАТО перебрало командування військами в Афганістані.


Сергій Куделя Вашингтон, 5 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – Усі військові сили коаліції в Афганістані перейшли сьогодні під контроль керівництва НАТО. Про це оголосив британський генерал Девід Ричардс, головнокомандувач військового контингенту альянсу під час церемонії у Кабулі. У ній також взяли участь президент Афганістану Хамід Карзай та генерал-лейтенант американських військ Карл Ейкенбері. Американський генерал назвав рішення передати НАТО командування над військами коаліції свідченням прогресу у стабілізації Афганістану.


П’ять років тому Президент США Джордж Буш оголосив про початок воєнного вторгнення в Афганістан, яке стало першою битвою у новій війні США проти міжнародного тероризму. Він заявив тоді, що Збройні сили США розпочали завдавати удари по таборах Аль-Каїди та військових об’єктах режиму Талібану. Мета цих дій – перешкодити, за його словами, використанню Афганістану як бази для підготовки терористичних операцій.

Історичне рішення

Сьогодні 12 тисяч американських військових в Афганістані переходять під повний контроль НАТО. Командувач об’єднаних сил коаліції в Афганістані генерал Девід Ричардс назвав це рішення історичним, таким, що свідчить про зобов”язання альянсу перед майбутнім держави.

Коаліційні війська,запевнив він, і надалі будуть воювати із бойовиками тоді і там, де це буде необхідно. Але головна мета їхніх операцій – це спряти покращенню ефективності державного управління, пришвидшити відбудову та розвиток, щоб принести справжню користь у життя афганців. До того ж, союз НАТО готовий розширити територію, де це вже відбувається.

Дії стануть ефективнішими

Ричардс також заявив, що створення єдиного командування над усіма збройними силами коаліції покращить ефективність їхніх дій. “Якщо вже наступної весни ви не помітите прогресу, то поставте мене до стіни і розстріляйте”, – палко заявив британський генерал журналістам.

Командувач американських збройних сил в Афганістані генерал-лейтенант Карл Ейкебері також відзначив, що США зберігатимуть у державі найбільший військовий контингент. Він додав, що американці утримають за собою командування над військовою базою США у Баграмі, а також відповідатимуть за більшість операцій військово-повітряних сил у регіоні.

Слід зауважити, що командування силами НАТО в Афганістані повинне у лютому перейти до американського генерала Дена МакНейла після затвердження його кандидатури Сенатом США.

Два місяці тому НАТО отримало контроль над південною частиною Афганістану і нещодавно провело 10-денний наступ на війська Талібану у провінції Кандахар. Контроль за операціями в усьому Афганістані стане найбільшим військовим зобов”язанням НАТО за історію існування альянсу.
XS
SM
MD
LG