Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці Індії, Китаю і Росії – найбільше дають хабарів за кордоном.


Петро Кагуй Прага, 5 жовтня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Хабарництво й надалі залишається поширеним явищем серед найбільших у світі компаній –екпортерів. А найчастіше дають хабарі за кордоном підприємці з Індії, Китаю та Росії. Про це сказано у дослідженні організації «Transparency International», котра займається проблемами корупції і щорічно публікує свої звіти.


Цього разу «Transparency International» провела опитування серед 11 тисяч бізнесменів у 125 країнах світу. Щоправда, опитування стосувалося лише хабарництва серед компаній, підприємців із 30 країн, котрі є найбільшими світовими експортерами.

«Брудний бізнес» із закордону шкодить країнам, що розвиваються

За висновками експертів, «брудний бізнес» провідних експортерів світу підриває економіку країн, що розвиваються.

Найгірша ситуація із підприємствами Індії, Китаю та Росії. Як зазначила в інтерв’ю Радіо Свобода старший експерт організації Мері Фолькерс, це тривожний факт, що країни, економіки яких зростають (особливо Індія, Китай і Росія), які числяться серед найбільших експортерів світу, – виявилися серед найгірших: у списку вони на останніх місцях. Цей документ, на її думку, мав би змусити їх постаратися змінити ситуацію.

Організація «Transparency International» також виокремила Італію й Францію – як заможні країни, але підприємці котрих дають хабарі за кордоном, особливо в Африці.

А найменше дають хабарів за кордоном компанії Швейцарії, Швеції та Австралії.

«Transparency International» не втрачає оптимізму

Міжнародні експерти закликають країни, котрі підписали конвенцію Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) щодо протидії корупції, дотримуватися взятих на себе зобов’язань.

Попри загальну невтішну ситуацію з хабарництвом серед найбільших світових експортерів, фахівці організації «Transparency International» не втрачають оптимізму. За словами Мері Фолькерс, вони сподіваються, що закони все більше втілюватимуться, посилюватиметься контроль за цим – судова система цих країн вживатиме належних заходів, буде більше судових справ. «Так, ми бачимо, що у Сполучених Штатах провели близько 50 судових розслідувань і покарань компаній, які вдавалися до підкупів за кордоном. Також 50 справ розглянула Франція. Так що є позитивні сигнали».

У нинішньому звіті «Transparency International» не згадує Україну, бо вона не входить у тридцятку держав – найбільших світових експортерів.
XS
SM
MD
LG