Доступність посилання

ТОП новини

Яким має бути Секретаріат Президента?


Тетяна Ярмощук Київ, 6 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – З іменем голови Секретаріату Президента Віктора Балоги пов’язують зміцнення цієї інституції. На першій прес-конференції Балога заявляв, що ніяких кадрових змін та кардинального реформування не буде. Сьогодні ж під час брифінгу Віктор Балога розповідатиме як він реформуватиме президентську канцелярію. Якою має бути ця інституція, і чи зміниться її роль після переходу “Нашої України” в опозицію?

Новий голова Секретаріату - Віктор Балога.
Секретаріат Президента не конституційний орган – це лише патронажна служба. Однак за президентства Леоніда Кучми його Адміністрація перетворилася на центр ухвалення державних рішень і тотального контролю. А от за президентства Віктора Ющенка вплив його Секретаріату значно зменшився.

Віктор Балога змінив на посаді Олега Рибачука, за час головування якого Секретаріат став найслабшою ланкою у вертикалі президентської влади. Так вважають експерти. Тож завдання Віктора Балоги укріпити його.

Представник “Нашої України” Борис Беспалий вважає, що Секретаріат Президента має бути лише патронажною службою, завдання якої організовувати роботу глави держави. Головне, зазначає пан Беспалий, аби нинішній президентський Секретаріат не перетворився на колишню адміністрацію:

“У попереднього президента Леоніда Кучми там були такі відділи, які займалися непотрібними справами. Наприклад, слідкування за політичними опонентами – це не передбачено, але цим займалися. Або ж формування темників для журналістів. Тому у структурі Секретаріату не повинно бути надмірних служб, які займаються діяльністю, що виходить за межі повноважень президента”.

Представник же Партії регіонів Олексій Плотніков вважає, що після переходу “Нашої України” у опозицію, роль і пріоритети Секретаріату Президента мають змінитися:

“Він буде зорієнтований на стосунки з Кабінетом Міністрів та Верховною Радою. “Наша Україна” вже не буде мати особливих можливостей для участі в цих стосунках, враховуючи, що формально президент підтримуватиме прем’єр-міністра і коаліцію у парламенті, а “Наша Україна” перебуватиме в опозиції. Тому я не хотів би взагалі перевищувати роль Секретаріаті, враховуючи наслідки політичної реформи. Ну, а з переходом “Нашої України” до опозиції, ця роль буде ще більш відкоригована”.

Віктор Балога вже третій керівник Секретаріату Президента. Його попередниками були Олександр Зінченко та Олег Рибачук.
XS
SM
MD
LG