Доступність посилання

ТОП новини

Два погляди на становище російської мови в Україні.


Тарас Марусик Київ, 6 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – Під час свого приїзду в Україну директор Інституту країн СНД, депутат Державної Думи Росії Костянтин Затулін, серед низки стандартних тем, не забув і про становище російської мови в Україні. Пропонуємо вашій увазі позицію російського гостя, який після вчорашнього судового рішення став знову персоною нон ґрата в Україні до подання апеляції, а також думку депутата Львівської обласної ради, мовознавця Ірини Фаріон.

Костянтин Затулін
Костянтин Затулін, зокрема, назвав зменшення кількости російських шкіл і недофінансування викладачів, які ведуть заняття російською, “проклятими питаннями”.

Мені здається, що в країні, де переважна більшість населення розмовляє, пише і думає російською, мабуть, неправильно так довго ігнорувати цю реальність. Нам відомо про ті жорсткі заходи, пов’язані з кінопрокатом, з телевізійними програмами, які перекладають українською. Мене турубує в цьому відношенні, звичайно, позиція президента країни, який займає, як мені здається крайню позицію заперечення будь-яких претензій з визнання російської мови якоюсь мірою вживаною поряд з українською в сферах державного, ділового і суспільного життя України. Врешті опір рівноправності мов ґрунтується на негативному відношенні до цього президента”.

Костянтин Затулін заявив також, що Росія буде боротися за те, щоб в Україні це питання перестало нарешті розбурхувати населення і політиків. Це стане можливим лише тоді, переконаний Затулін, коли “природні людські права щодо рідної російської мови будуть задоволені”.

Відповідаючи на запитання, на яких даних ґрунтуються російські політики, заявляючи про те, що українці переважно російськомовні чи, як казав президент Росії Путін – Україна всуціль російськомовна - Костянтин Затулін сказав:

Я не знаю, скільки треба перерахувати соціологічних опитувань. Двомовність є фактом в Україні. Я знаю, що написано у вас в Конституції. Там записано про державність української мови, але на Конституції не можна лежати так просто, щоб вона, знаєте, не рухалася в жодному напрямку”:

Натомість депутат Львівської обласної ради, мовознавець Ірина Фаріон заяви російського гостя назвала “брутальним втручанням у внутрішні справи України”.
XS
SM
MD
LG