Доступність посилання

ТОП новини

ЄС називає Україну серед найбільших порушників інтелектуальної власності, погрожує скаргами в СОТ.


Марія Щур Прага, 6 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Попередня експертиза намиста Юлії Тимошенко встановила, що її намисто не зі справжніх перлів, а є біжутерією однієї відомої французької фірми. Та якщо вона купувала це намисто в Україні, вона ризикувала купити підробку, якими, на думку європейських виробників, наводнений український ринок. Європейська Комісія погрожує Україні та ще кільком країнам, яких вона звинувачує у виробництві контрафактної продукції, поскаржитись на них до Світової організації торгівлі.

Європейська Комісія визначила список пріоритетних країн, на які вона може подати справу на розгляд Світової організації торгівлі за вироблення контрафактної продукції, що порушує права інтелектуальної власності європейських виробників. Першим у списку стоїть Китай, який, за результатами спеціального дослідження Європейської комісії, виробляє дві третини підробних товарів, що імітують бренди європейських фірм.

До другої категорії порушників прав інтелектуальної власності належать Росія, Україна, Чилі та Туреччина. Ці держави, за повідомленням Європейської Комісії, зобов’язалися перед Європейським Союзом підвищити стандарти впровадження законодавства, що захищає інтелектуальну власність. Але, на думку Комісії, вони мають «значно збільшити свої зусилля та звернути увагу на серйозні недоліки».

До Росії в Брюсселі є особливі претензії, бо її звинувачують у системних проблемах. Адже там, за висновками дослідження, контрафактну продукцію виробляють у промислових масштабах, при чому участь у виробництві підробок беруть навіть підприємства державного сектору. А російська влада, додає комісія, найменше звертає увагу на скарги та на заклики поліпшити ситуацію. Щодо України, то в її випадку Єврокомісія навіть відзначає певний поступ у протидії піратському виробництву, хоча й закликає продовжити контроль та підтримку антипіратського законодавства.

У Брюсселі зазначають, що захист інтелектуальної власності має життєво важливе значення для європейського виробництва. Адже винахідливість, якість та творчість – це те, в чому старий континент ще має перевагу перед своїми глобальними конкурентами.
XS
SM
MD
LG