Доступність посилання

ТОП новини

“Ширша Європа”: українсько-британський семінар у Києві.


Богдана Костюк Київ, 6 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна і держави Європейського Союзу потребують нового формату стосунків у політичній, торговельній та гуманітарній сферах. Розробляти відповідні механізми і здійснювати ініціативи мають усі зацікавлені сторони. Так звучать лейтмотиви виступів українських і британських парламентарів, урядовців і науковців на міжнародній конференції “Ширша Європа” у Києві 6-го жовтня.

Необхідно побудувати Європу в Україні, підняти у державі стандарти життя і забезпечити захист прав і свобод українських громадян, - такий “рецепт” пропонує народний депутат Іван Бокий, який очолює підкомітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції:

“Говорячи про європейський вибір, хочу підкреслити, що він є не лише результатом здобуття Україною державної незалежності, - у його основі історичний шлях, ментальність українського народу. Ми є у географічному центрі Європи, але хочемо бути і політично в Європі. Для України такий курс є життєвою необхідністю, втіленням її прагматичного прагнення досягти високих стандартів добробуту громадян, правової держави та соціально орієнтованої ринкової економіки”.

Провідний експерт Міністерства закордонних справ України Ігор Дір вважає, що на зміну риторики у відносинах між Україною та Євросоюзом має прийти взаємне зацікавлення: Києва – у чітко визначеній перспективі членства в ЄС, Брюсселя – у допуску українців на свій ринок, у поглибленні політичних і гуманітарних контактів. На думку пана Діра, цим новим вимогам має відповідати угода, яку Україна та ЄС мають підписати 2008-го року, після закінчення нинішнього “Плану дій”. Ігор Дір далі:

“На нашу думку, укладення угоди, яка б дійсно була угодою європейського типу, яка б носила асоційований аспект, яка б дала можливість визначити перспективу членства України в Євросоюзі, яка дала б можливість серйозного економічного базису інтеграції до ЄС, яка б дала можливість політичного співробітництва у рамках ЄС – вона б дійсно була угодою, яка б створила передумови для наближення України до європейських критеріїв, тих критеріїв, які дадуть нам змогу у майбутньому розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу”.

Реальною перспективою вважає підписання подібного документу Посол Великобританії Тім Барроу. Але для цього Україна і держави Євросоюзу мають краще познайомитися одне з одним. І, на думку дипломата, необхідно активізувати українсько-британські стосунки у гуманітарній сфері, наприклад, між студентами, науковцями, митцями і журналістами:

“Політика ЄС, яку ми зараз провадимо, її названо політикою добросусідства, – потребує координації з огляду на те, що процеси у середині ЄС постійно змінюються, відповідно зміщуються аспекти і її зовнішньої політики. Україна теж не стоїть на місці, у багатьох сферах життя вона наближається до європейських стандартів. Але існує ще такий специфічний аспект у нашому житті, як пізнання одне одного. Наприклад, британці добре знають, хто такий Андрій Шевченко – але серед них одиниці можуть сказати, хто такий Тарас Шевченко. Тож обидві сторони потребують інтенсивного інформаційного обміну, пожвавлення наукових, молодіжних, політичних контактів. Але маємо і той позитив, що Україна у стосунках з ЄС наближається до процесу створення зони вільної торгівлі”.

Від зони вільної торгівлі до території вільного спілкування – такий шлях мають пройти і Україна, і держави Євросоюзу на шляху до об’єднання, стверджують українські і британські учасники конференції.
XS
SM
MD
LG