Доступність посилання

ТОП новини

Через Південну Осетію може спалахнути війна між Росією і Грузією, вважає американський дослідник.


Прага, 6 жовтня 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Яке підґрунтя нинішнього протистояння між Грузією і Росією? Яка участь у цьому конфлікті Сполучених Штатів? На цю тему ми вирішили поспілкуватися з американським фахівцем, який досліджує цей регіон, Анатолем Лівеном – співробітником дослідницької організації у Вашингтоні New America Foundation.

- Пане Лівен, чимало російських аналітиків називають Михаїла Саакашвілі американською маріонеткою. Звертають увагу на те, що Сполучені Штати надали Грузії військову техніку, загалом її підтримують Грузію, щоб якомога більше вивести її зі сфери впливу Росії. І висновок російських аналітиків – що Саакашвілі не розпочав би нинішній конфлікт без координації своїх дій із Вашингтоном. Що Ви скажете з цього приводу?

- Гадаю, що Саакашвілі, вірогідно, зробив це самостійно. Мені важко уявити, що адміністрація Буша могла заохотити його до таких дій. Так що, з цієї точки зору, росіяни, кажучи про змову, проявляють маніакальну параною. Нажаль вони це роблять часто. Однак, є ще одна ширша справа. Фактом є те, що Америка справді надає озброєння, обладнання, вишколює грузинські збройні сили. І надання такої сильної дипломатичної та економічної підтримки Грузії, звичайно, спонукає владу у Тбілісі проводити більш тверду лінію стосовно Росії, а також стосовно двох сепаратистських конфліктів на грузинській території щодо Абхазії і Південної Осетії.

- Якщо й були російські агенти у Грузії, то грузинські спецслужби могли б за ними слідкувати надалі, добре знаючи про них. Чому Саакашвілі вибрав саме нинішній час для конфлікту з Москвою? На перший погляд, це неконструктивно, бо Росія нарешті завершує виведення з грузинської території своїх військових баз. Навіщо було, як кажуть, дратувати ведмедя саме тепер?

- З погляду виведення російської армії з основної частини Грузії, то тут час працює на користь Тбілісі. Росіяни покидають Грузію, вони погодилися на це. Але стосовно виведення російських військових із Абхазії та Південної Осетії, то на мою думку, грузини вважають, що потрібно діяти саме зараз, бо з кожним роком, чим далі, ці регіони все більше інтегруються до Росії.

- Пане Лівен, а чого саме домагається Росія від Грузії, чому, на вашу думку, вона так сильно переймається, чому Москву так легко спровокувати діями Тбілісі?

- Росія найбільше боїться, що грузинська влада планує якісь певні військові дії проти Південної Осетії, а це могло б, фактично, призвести до війни між Росією і Грузією.

- А чи виграє від нинішньої ситуації Грузія? Чи може вона розраховувати на допомогу Заходу у протистоянні з Росією? І чи має Грузія шанс на входження до НАТО?

- Я не думаю, що членство Грузії в НАТО прийде, бо не можу собі уявити, що більшість західних європейців погодяться взяти на себе військові зобов’язання стосовно країни, нестабільної і розділеною, якою є Грузія з невирішеним етнічним конфліктом.
XS
SM
MD
LG