Доступність посилання

ТОП новини

Делегація ВРУ завершила роботу на черговій сесії ПАРЄ.


Тетяна Ярмощук Київ, 9 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні спікер українського парламенту Олександр Мороз зустрічатиметься зі співдоповідачками моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен та Ренате Вольвенд. Незабаром доповідь української делегації заслухає ВРУ. Чи виконує свої зобов´язання Україна? Кореспондентка Радіо Свобода розмовляла з керівником постійної делегації ВР України в ПАРЄ Віталієм Шибком.


- Пане Шибко, які теми обговорювали і чому приділялась найбільша увага? - Питання, яке стосувалось безпосередньо України – це, як виконуються рішення Європейського суду. Доповідали, що дуже багато є сьогодні претензій, в тому числі і до таких країн, як Великобританія, Італія і в тому числі Україна. Мова йшла про те, що поки що не відпрацьований механізм, щоб краще виконувались умови Європейського суду в Страсбурзі.

Щодо України, то наче є відповідний Закон, ухвалений на початку цього року, про механізм, як буде відстежуватись ситуація. Але є ще питання, як досудове слідство йде довго, як судове слідство йде довго. Дуже багато звернень саме з нашої країни.

- Україна увійшла в п´ятірку країн, які зазнали критики від ПАРЄ за неприйнятні затримки із виконанням вироків Європейського суду із прав людини. Чи говорилося про це? - Про вироки нічого не казалося. Більше того, підкреслювалося, що в Україні уже відпрацьований механізм відповідний, говорилося про те, що з виконанням вироків немає проблем, називалися навіть прізвища громадян, яким виплачувався своєчасно штраф згідно вироків Європейського суду. У тому числі серед них багато учительства нашого. Наче б то є якесь просування позитивне. Але в той же час йшлося про те, що наші суди працюють непродуктивно, що нашим громадянам часто доводиться звертатись до Європейського суду і саме він виносить вирок, який суперечить тому вироку, який ухвалювався у нашій країні.

- Які висновки має зробити Україна? - Ми повинні унормувати наше законодавство згідно тих резолюцій і конвенцій, які ухвалюються на Раді Європи, тому що це і є шлях до Європейського Союзу. Якщо хтось хоче напряму іти повз те, що відповідає європейським стандартам, то він помиляється, він ніколи не дійде до Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG