Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія і Міжнародна федерація журналістів надзвичайно стривожені вбивством Анни Політковської.


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Про свою стурбованість убивством російської журналістки Анни Політковської заявили Європейська Комісія та Міжнародна федерація журналістів. Вони зазначили, що злочин має бути розслідуваний, а злочинці повинні стати перед судом. Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів у коментарі для Радіо Свобода заявив, що федерація має намір вплинути на російський уряд, щоб той посилив безпеку журналістів.

Хроніка резонансних вбивств у Росії:

• Жовтень, 2006, незалежна журналістка Анна Політковська вбита в Москві у ліфті свого будинку. • Вереснь 2003, перший заступник голови Російського Центрального Банку Андрій Козлов розстріляний у Москві. • Жовтень 2005, колишній голова центрального банку Олександр Слєсарєв застрелений неподалік Москви. • Липень 2004, редактор російського видання журналу Форбс Пол Хлєбніков застрелений в Москві. • Жовтень 2002, губернатор Маґадану Валентин Цвєтков був застрелений в Москві. • Листопад 1998, депутат Держдуми Галина Старовойтова вбита в Петербурзі. • Березень 1995, відомий журналіст Владислав Лістьєв застрелений в Москві.
Росія – Демонстрація у Москві після вбивства Анни Політковської, 8 жовтня 2006 р.
У Брюсселі шоковані вісткою про вбивство відомої російської журналістки. Говорить речник Єврокомісії Йоханнес Лайтенбергер:

“Єврокомісія дуже стривожена вбивством у Москві Анни Політковської, важливої і безстрашної журналістки, яка відстоювала свободу слова в Росії. Цей жахливий злочин має бути повністю розслідуваний, а винні в ньому повинні відповідати перед правосуддям”, – заявив прес-секретар Єврокомісії Лайтенбергер.

За його словами, ті люди, які проводять розслідуваня і кидають виклик властям у пошуках правди, мають право робити це у безпеці і під захистом закону. Представник Єврокомісії наголосив, що це головний принцип демократичного суспільства. Він нагадав, що Євросоюз регулярно наголошує на важливості свободи слова під час зустрічей з російськими партнерами.

Міжнародна федерація журналістів назвала вбивство Політковської “шокуючим насильством, яке приголомшило журналістів усього світу”. У коментарі для Радіо Свобода генеральний секретар федерації Ейдан Вайт заявив:

“Міжнародна федерація журналістів абсолютно шокована вбивством Анни Політковської. Анна була найсміливішою серед нової генерації журналістів, котрі роблять відважні репортажі з Росії, які викривають корупцію і порушення прав людини. Для Росії і багатьох людей за її межами Анна була символом тієї категорії журналістики, яка необхідна для захисту прав людини й демократії. Це величезна трагедія для її родини і колег, але також і для свободи слова в Росії і в Європі. І ми вимагаємо, щоб уряд Путіна провів найбільш широке, відкрите і термінове слідство, що знайти вбивць і передати їх у руки правосуддя”.

За його словами, у травні наступного року федерація планує провести конгрес у Москві, виступити на якому вони запрошували Політковську. Нині, каже Вайт, цей конгрес матиме ще сумніше значення. Однак захід, на якому будуть присутніми журналістські організації з понад 100 країн, федерація використає, щоб чинити тиск на російський уряд, робити більше для захисту прав людини і демократії, для захисту мас-медіа і журналістів, котрі займаються розслідуваннями – як Анна та її колеги. Ейдан Вайт повідомив, що збирається до Москви вже найближчими днями, де обговорить з російською спілкою журналістів наступні кроки щодо розслідування вбивств представників мас-медіа. За словами Вайта, досі російські власті були недостатньо активними, щоб передати правосуддю винних у вбивстві кількох журналістів. Генсек Міжнародної федерації журналістів назвав це безкарністю. На його переконання, винні в нападах на журналістів мають постати перед судом, а російські власті повинні серйозно реагувати на такі напади.

Матеріали по темі:

Оглядач "Новой газеты" Вячеслав Ізмайлов: "Ми розглядаємо чотири версії вбивства Анни Політковської".

Куди йде Росія і роль фальшивок в історії /європейська преса/.

Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.
XS
SM
MD
LG