Доступність посилання

ТОП новини

Одеситам загрожує новий Алчевськ?


Петро Каландирець Одеса, 9 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - „З огляду на нові ціни на тепло і гаряче водопостачання ми змушені будемо платити величезні ціни за неякісні послуги. А точніше – за їх відсутність. Чому абоненти Одеської ТЕЦ, яким взагалі тепло не надходить, мають платити у півтора раза більше, ніж абоненти “Одестеплоенерго” і “Одестеплокомуненерго?” Переключитися на інші кампанії ми не можемо, бо ТЕЦ є монополістом у центрі міста. Що нам робити, щоб у нашій квартирі взимку було тепло?”,– тисячі листів подібного змісту надходять нині до чиновників різного рівня в Одеській міській раді.

Так сьогодні виглядають окремі об'єкти Одеської ТЕЦ.
Чим ближче зима, тим більша увага громадськості прикута до становища на Одеській ТЕЦ. Наближення холодів уже відчувається, а тому одеситів цікавить, чи буде тепло у їхніх помешканнях взимку 2006-2007 років?

Запитання це дотепер залишається без відповіді. Виділені “Енергоринком”кошти – 1 мільйон 600 гривень – не здатні покрити усіх фінансових потреб одеського державного підприємства і лише частково вирішують питання з постачанням одеситам електроенергії. Стан застарілого обладнання ТЕЦ вражає. Крім цього, сьогодні потрапити на підприємство стратегічного значення практично неможливо. Дорога заблокована вантажними автомашинами, які прямують до Одеського морського торговельного порту.

„Ситуація нині надзвичайно складна. Опалювальний сезон ми розпочнемо, але чи буде він належно якісним, ми гарантувати не можемо. Ситуація загострюється ”,– сказав в.о. голови правління Одеської ТЕЦ Анатолій Шелепов.

Він запевнив, що працівники Одеської теплоелектроцентралі зроблять усе від них залежне, але у разі зриву опалювального сезону можливих наслідків для мешканців центральної частини причорноморського міста передбачити не може. Технічний стан нинішньої ТЕЦ є недосконалим. А фінансування на його покращення з боку держави немає. Не діє, вважають в Одеській міськраді, і Міністерство палива та енергетики України.

Міська влада має серед своїх планів будівництво нової сучасної теплоелектроцентралі. Щоправда, ці проекти можуть так і залишитися на папері саме до того часу, коли буде позитивно вирішеним питання передачі у комунальну власність земельної ділянки території державного підприємства ТЕЦ. Ці питання обговорюються під час переговорів з потенційними інвесторами. Є кілька пропозицій від Північного інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції і розвитку, повідомив виконувач обов”язків Одеського міського голови Олексій Соляник.

Начальник управління житлово-комунального господарства Микола Рубля погодився, що ситуація з фінансуванням потреб Одеської ТЕЦ є напруженою. Але робота з підготовки обладнання до зими триває і сьогодні. Значну допомогу теплоелектроцентралі тут надає влада Одеси. Після відновлення постачання газу системи центрального опалення і теплотраси будуть заповнювати очищеною водою.
XS
SM
MD
LG