Доступність посилання

ТОП новини

Гетьманська столиця не відбудовується?


Влада Саюк Київ, 9 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 42 мільйони гривень Україна вже вклала у відбудову історичної пам’ятки «Гетьманська столиця» у Батурині під Черніговом. Минулого року особисто Президент Віктор Ющенко взяв під опіку цей проект. Він допомагав знаходити меценатів, які б пожертвували кошти. За рік зібрали 37 мільйонів. Цього року з бюджету виділили ще 5. Кошти величезні, але жодна з батуринських пам’яток так і не відреставрована.

Рік тому до Батурина високі гості з’їжджалися трохи не щотижня. Під егідою Президента спеціальний фонд «Гетьманська столиця» взявся відбудовувати пам’ятки, розташовані в цьому селищі – це і палац Розумовського, і старовинні церкви. Загалом було вирішено відреставрувати усе, прокласти дорогу та зробити це місце прибутковим туристичним маршрутом. Але поки що ці плани далекі до втілення в життя. Дорога, що веде з Києва до Батурина зараз ремонтується і їздити нею неможливо. Будівельники обіцяють закінчити її лише до 2010 року. Не краща ситуація в самому Батурині. Перлина історико-культурного заповідника – палац Розумовського вже півтора року стоїть в риштованнях. За цей час полагодили дах, встановили вікна та двері. Будівельники твердять, що вони зробили багато і лише на цей об’єкт витратили 12 мільйонів гривень.

Далі говорить Микола Орленко, генеральний директор підприємства «Укрреставрація»: «Вони працюють зазвичай до 17 години. В одну зміну. Раніше ми працювали в три зміни, до грудня минулого року. А тоді перестали платити».

Микола Орленко намагався переконати, що його працівники, розуміючи особливість цієї пам’ятки, працюють без грошей, але в одну зміну вже понад півтора року. Проте охоронець палацу розповів зовсім інше.

Валерій Григорович, охоронець: «До нового року ще працювали зимою в три зміни, а після нового року, як гроші десь зникли, – так ні».

Те, що в Батурині припинили реставраційні роботи, вже зацікавило народних депутатів. Зокрема, Микола Томенко звернувся до Президента з проханням розібратися, чому історичні пам’ятки стоять у такому ж жахливому стані, як і рік тому. І куди ділися зібрані від меценатів 37 мільйонів гривень та ще 5 мільйонів державних. Голова фонду «Гетьманська столиця» Микола Бутко твердить: всі ці заяви не відповідають дійсності. Він каже, в Батурині все нормально:

«Перший проект Президента України щодо відтворення національних святинь в Батурині реалізується».

Микола Бутко обіцяє, що у 2007 році всі реставраційні роботи в Батурині будуть завершені. І туди спокійно зможуть їздити туристи та милуватися відтвореною українською історією. Але для цього фонду потрібно ще 100 мільйонів гривень.
XS
SM
MD
LG