Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 10 жовтня.


Віктор Недоступ Київ 10 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 10-го жовтня в людства відпала потреба вбивати слонів задля більярду, води Тихого та Атлантичного океанів з’єднались, в Китаї відбулася революція, а в Києві студенти розпочали політичне голодування. Віктор Недоступ. Цей день в історії.

10-го жовтня 732 року – У битві біля Туру (сучасна Франція) франки Карл розбили величезну армію іспанських маврів. Це зупинило просування маврів в Західну Європу. У цій битві загинув Абд-ар-Рахман, мусульманський правитель Кордови, що змусило маврів залишити Галію і в майбутньому вже не здійснювати на неї набігів.

1865 – Американець Джон Уеслі Хаятт патентує більярдну кулю. Він першим знайшов матеріал, котрим можна замінити слонову кістку.

1901 – Вперше і востаннє американський автобудівник Генрі Форд бере участь в автомобільних перегонах, ще й виграє. Учасників заїзду в Гросс-Пойнті (штат Мічіган) всього троє, і один з них відмовляється змагатись, а другий - сходить з траси через несправність машини. Виборовши в такий спосіб перемогу, Форд заявляє, що "одного разу досить", а для себе відзначає важливість подібних заходів. Тут і пропагування нового транспортного засобу, і практичне випробування техніки. Наступного року Барні Олдфілд виграє аналогічні змагання на машині Форд-999, і це надихне Генрі Форда, на заснування спеціалізованого підприємства - Ford Motor Company.

1911 – В Китаї – революція, в результаті котрої повалено Маньчжурську династію Цин і проголошено створення республіки. Вищою метою революції оголошують свободу, але не окремої людини, а всього суспільства. Сигналом до революції стає повстання саперного батальйону в Учані, котре швидко поширюється на південь та захід країни і змушує 6-ріного імператора Пу-Ї зректися престолу.

1913 – Панамський канал. Будівельники підривають останню захисну дамбу. Води Тихого і Атлантичного океанів з''єднались.

1941 – Референдум про приєднання Люксембурга до гітлерівської Німеччини, ініційований фашистами, провалюється через низьку явку громадян.

1944 – Американське командування заявляє, що німецьке місто Аахен буде стерто з лиця землі, якщо німецькі вояки не складуть зброю.

А у 1990-му в Києві українські студенти оголосили голодування з вимогою незалежності України. це підвело риску під новою історією і розпочалася історія новітня, в якій ми зараз і живемо.
XS
SM
MD
LG