Доступність посилання

ТОП новини

В Україні завершився ХІІІ Міжнародний фестиваль „Зірки світового балету”


Леся Олійник Київ, 10 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Тринадцятий Міжнародний фестиваль „Зірки світового балету” завершився двома гала-концертами в Києві, в Національній опері України, та Донецькому театрі опери та балету імені Анатолія Солов’яненка. З директором фестивалю, художнім керівником Донецького оперного театру Вадимом Писарєвим зустрілася музичний оглядач Радіо Свобода Леся Олійник.


Для культури України Міжнародний фестиваль „Зірки світового балету” явище справді визначне. Завдяки всесвітньовідомому майстру Вадиму Писарєву його рідне місто Донецьк стає європейським центром балетного мистецтва. Щороку сюди злітаються ті, хто підкорює своїм талантом та майстерністю світові сцени. Для чого існує фестиваль, Вадим Писарєв пояснює так: “Наші люди можуть побачити великі таланти, молодих танцюристів. Молодь наша, яка займається класичним балетом, – для неї це дуже великий приклад, подивитися своїми очима. І я вам кажу, що ми відкриваємо нові імена для всього світового балету. Існує інша проблема, що наші танцюристи, котрі вже завоювали золоті нагороди на міжнародних конкурсах, від’їжджають з України, тому що мало грошей платять. Це проблема. А ось такі фестивалі приваблюють сюди, і міжнародні зірки танцюють у наших виставах, з нами”.

Цьогорічний фестиваль зібрав знаменитих артистів балету України, Росії, Австрії, Франції, Італії, Німеччини, Нової Зеландії та Японії. Грузинське хореографічне мистецтво представив Тбіліський театр опери та балету під керівництвом Ніни Ананіашвілі. Один із фестивальних днів присвятили японській культурі. Як розповів Вадим Писарєв, діалог між українськими та японськими артистами триває вже кілька років. Зокрема, балетне мистецтво Донецького театру було представлене в Японії, а нині в Донецьку відшліфовують свою майстерність молоді японські солісти. А минулого року уряд Японії виділив Донецькому оперному театру грант на поставку найсучаснішої освітлювальної техніки. Цьогорічні „Зірки світового балету” відкрили 75-ий, тобто ювілейний для Донецького оперного театру сезон.
XS
SM
MD
LG