Доступність посилання

ТОП новини

За корупційну діяльність заарештовано заступника генерального прокурора Сербії.


Михайло Рамач Белград, 10 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Парламент Сербiї на надзвичайнiй сесiї виніс постанову про позбавлення iмунiтету заступника державного прокурора Милорада Стiйовича. Його пiдозрюють у причетностi до органiзованої злочинностi. Стiйовича заарештували. Урядовцi заявляють, що в боротьбi проти злочинностi не буде недоторканних.

Заступника державного прокурора Сербії Милорада Стiйовича заарештували в суботу.У недiлю вiдбулася надзвичайна сесiя парламенту, на котрiй обговорювали вимогу слiдства позбавити пiдозрюваного імунітету. Однак, до парламенту не прибула достатня кiлькiсть депутатiв, так що заступника прокурора в понедiлок звiльнили. Точнiше, перевезли його до лiкарнi, оскiльки стан його здоров’я пiд час полiцейського допиту погiршився. Так мовиться в офiцiйному повiдомленнi.У понедiлок пiд вечiр у парламентi нарештi зiбралося бiльше половини депутатського корпусу й тодi ухвалили рiшення, якого вимагав спецiальний прокурор у справах органiзованої злочинностi.

Речник спецiальної прокуратури Томо Зорич пояснює: «Закон тут абсолютно ясний. Пiсля 48 годин так званого полiцейського ув’язнення затриманих звiльняють, оскiльки закон не допускає довше затримати особу, яка має iмунiтет. Адже iмунiтет запроваджений саме для того, щоб захистити особу вiд попереднього ув’язнення».

За твердженням полiцiї, заарештований заступник прокурора належав до так званої банкрутової мафiї. Вiд початку року за такою пiдозрою заарештували 19 осiб. Йдеться про керiвникiв державних та приватних компанiй та їхнiх адвокатiв. Один із пiдозрюваних тим часом у в’язницi покiнчив життя самогубством. Розшукують директора найбiльшої столичної мережi маркетiв, котрий, як пише преса, перебуває в Іспанiї.

Пiдозрюванi фiнансовою манiпуляцiєю знецiнювали компанiї й вiдтак за дешеву цiну продавали їх своїм родичам та дiловим партнерам. А заступник прокурора своїм пiдписом гарантував, що вартiсть певної компанiї далеко нижча вiд реальної. Таким чином пiдозрюванi завдали шкоди державi, працiвникам збанкрутованих компанiй та так званим малим акцiонерам.

Урядовцi попереджають, що недорканних немає й не буде. А деякi белградськi оглядачi додають, що не буде також енергiйної боротьби проти органiзованої злочинностi. На їхню думку, все забудеться пiсля парламентських виборiв, котрі, ймовірно, вiдбудуться в груднi.
XS
SM
MD
LG