Доступність посилання

ТОП новини

Президент і прем’єр виступають за широку коаліцію.


Віктор Міняйло Київ, 10 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Президент України Віктор Ющенко хоче бачити “Нашу Україну” в коаліції, а не в опозиції. І тут його позиція збігається з баченням Прем’єр-міністра Віктора Януковича. Після сьогоднішньої зустрічі з Главою держави Прем’єр оголосив про продовження роботи над створенням широкої коаліції.


“Наша Україна” стверджує: рішення йти в опозицію перегляду не підлягає. Міністри мають полишити або уряд, або партію. Своє рішення міністри обіцяють оголосити в середу.

Але Президент з Прем’єром все ще вірять в коаліцію.Ось що заявив журналістам після зустрічі з Віктором Ющенком Віктор Янукович:

“Домовилися до того, що будемо працювати над створенням широкої коаліції. Для цього є політична воля Президента і Прем’єр-міністра України. Ми вважаємо, що це наша спільна мета – стабілізувати політичну ситуацію. У нас іншого шляху немає. Це в національних інтересах”.

Чи достатньо буде політичної волі керівників держави для створення коаліції?

З Партією регіонів, головою якої є Віктор Янукович, проблем не очікується. Там чітка структура, сувора дисципліна і жодних сюрпризів від регіоналів не сподіваються.

Натомість “Наша Україна” – утворення досить аморфне, дискусії в ній часто носять хронічний характер. Принаймні, так вважає голова правління Центру соціологічних і політологічних досліджень “Соціовимір” Сергій Таран.

“Позиція “Нашої України” є надзвичайно змінною. Вона змінюється, як флюгер. Залежно від останніх обіцянок якимось конкретним посадовим особам. Це означає, що “Наша Україна” не є нормальною партією, яка має чітку ідеологію і програму. Це насамперед “збірна солянка” різних особистостей, які мають домовленості з тими чи іншими політиками і, відповідно, мають зацікавленість. Це торкається всіх чільників “Нашої України”, у тому числі і почесного голову Віктора Ющенка. Він хоче широкої коаліції, оскільки це збереже його вплив на політичну ситуацію набагато більше, ніж тоді, коли “Наша Україна” буде в опозиції”.

Сергій Таран вважає, якщо Віктор Ющенко позбудеться своїх міністрів, то у нього залишиться мало факторів впливу на політичну ситуацію в Україні.

А що шукає в широкій коаліції Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, який вже має у Верховній Раді парламентську більшість?

Кандидат політичних наук, експерт Інституту зовнішньої політики Олександр Палій:

“Партія регіонів не готова до реальної боротьби з опозицією. Янукович ще не набрав досить сил, щоб повністю нівелювати президентську гілку влади. Для Януковича підтримання певного статусу кво є більш корисним, ніж конфронтація з Президентом і “Нашою Україною”. Таким чином ані сторона Президента, ані сторона Прем’єра Януковича на сьогодні не готові до жорсткої боротьби за повну владу в Україні”.

А коли ж вони будуть готові?

Як повідомляє прес-служба блоку, -“Наша Україна” буде готова до відновлення переговорів про створення широкої коаліції після того, як за Універсал національної єдності проголосують у вигляді закону.

Але до такого перебігу подій на готові члени більшості. Так, спікер парламенту Олександр Мороз вважає, що Універсал у вигляді закону буде суперечити Конституції.

А загалом, хто до чого готовий, має прояснитися в середу, коли міністри-“нашоукраїнці” підуть з Кабінету міністрів або ж залишаться в уряді Віктора Януковича.
XS
SM
MD
LG