Доступність посилання

ТОП новини

Європейські вулиці називаються по-радянськи. У Дніпропетровську діє мораторій на перейменування об’єктів з радянськими назвами.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 11 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Вулиці сучасного Дніпропетровська, особливо центральні, забудовані хмарочосами зі скла та бетону за західними зразками, різко контрастують зі своїми назвами. Дзержинського, Ворошилова, Карла Маркса, Карла Лібкнехта, Клари Цеткін… У мільйонному мегаполісі з сотнями вулиць і площ діє мораторій на перейменування об’єктів з радянськими назвами. Його запровадила міська рада ще минулого скликання, нинішня ж, як виглядає, нічого змінювати теж не збирається.

Одна з "мораторійних" табличок.
Центральні вулиці Дніпропетровська носять імена людей, які ніколи не бували в цьому місті, а може, навіть не підозрювали про його існування. Натомість імена своїх достойників — Дмитра Яворницького, Сергія Єфремова, Валер’яна Підмогильного — досі у назвах не увічнили. У міськраді кажуть — немає грошей, зміна назви потребує значних коштів і змін у стосах паперів.

Заступник голови місцевого осередку Української народної партії Анатолій Сокоринський зі своїми однодумцями упродовж кількох років домагається від влади дати нову назву центральному проспекту Карла Маркса — імені Яворницького. Тут, до речі, знаходиться історичний музей, одним із фундаторів якого був відомий краєзнавець, а поблизу —садиба, де він жив. Прохання про перейменування, каже пан Анатолій, вже встигли загубитись в коридорах міськради. Іменами українських ж патріотів називають нікому не відомі малесенькі провулки. Анатолій Сокоринський:

«Ви знаєте, як по Чорноволу зробили провулок? Такий смітниковий провулочок є — зробили Чорновола. Як хочуть поглумитись, та ще й глумляться. Це так і Яворницького провулок зробили, Бог знає де. Влада абсолютно не зацікавлена в ліквідації тоталітарного минулого».

Між тим міська влада все ж таки нещодавно порушила власну ж заборону і дозволила перейменувати одну із вулиць з назвою радянської доби — Більшовицьку — на Макарова, на честь колишнього керівника заводу «Південмаш» Олександра Макарова, попередника на цій посаді Леоніда Кучми. Таблички на будинках змінили за лічені дні — готуючись до 100-літнього ювілею свого керманича, всі витрати проспонсорував «Південмаш».

Двірничка, яка щоранку мете вулицю Більшовицьку, пані Катерина сама мешкає на Героїв Революції. Пані Катерина (рос.м.):

«Добре ставлюсь. Хай буде така вулиця — Макарова. Я добре ставлюсь до радянських часів».

Ігор, молодий чоловік, що котить дитячим візочок цією вулицею каже, що краще б і не перейменовували — тепер багато плутанини. Ігор (рос. м.):

«Люди звикають, немає сенсу щось змінювати. Пам’ятаєте, вулиця Героїв Сталінграда. Після того, як її перейменували, вийшла плутанина».

А плутанини в назвах дніпропетровських вулиць вистачає і без перейменувань. На мапі міста можна зустріти більше 300 вулиць і провулків з однаковими назвами, приміром, є два проспекти Кірова, дві вулиці 8-гоберезня і одна 8-го Марта . Фахівці комунального підприємства «Земград»розробили спеціальну програму для упорядкування назв вулиць. Її реалізація розрахована на щонайменше два роки. А поки що у виграші тільки таксисти — накинувши з десяток кілометрів у пошуках потрібної вулиці Бузкової можна непогано заробити.
XS
SM
MD
LG