Доступність посилання

ТОП новини

“Наступні кордони Європи” – нова книга Комісара ЄС з розширення.


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Комісар ЄС з розширення Оллі Рен презентував у Брюсселі книгу “Наступні кордони Європи”, де розмірковує над майбутнім європейського континенту. Комісар упевнений, що до Євросоюзу найближчими роками увійде Хорватія. Україну серед наступних кандидатів Рен не назвав.

Комісар ЄС з розширення розмірковує у щойно виданій книзі про майбутнє Європи, про Балкани, Туреччину, взаємовідносини європейського континенту з ісламом. Рен упевнений, що до кінця десятиріччя до європейського клубу увійде Хорватія. За словами Рена, в наступні десять років Євросоюз може включати в себе 30 країн. Про які ще дві країни йдеться, якщо після прийому Болгарії, Румунії, а потім Хорватії кількість членів ЄС дорівнюватиме 28? На питання, які країни він мав на увазі, Оллі Рен відповів так:

Як ви знаєте, я наголошую на якості, а не швидкості, змісті, а не розкладі. Тож це залежить дійсно від власних заслуг кожної з країн-кандидатів, від того, коли вони здатні виконувати зобов”язання – тобто, мати не тільки права, але й зобов”язання для членства в Євросоюзі”,- заявив комісар ЄС з розширення.

Він виступає за те, щоб вступ нових країн приніс розширення зони демократії в Європі. Водночас він нагадав про дискусії в Євросоюзі щодо можливості прийому нових членів. Рен не вважає, що у найближчому майбутньому слід поспішати з розширенням. На його думку, Євросоюзу важливо підтримувати серед кандидатів зацікавленість, аби ті впроваджували реформи і ставали кращими партнерами для ЄС – приміром, у боротьбі із злочинністю та вирішенні екологічних проблем. Оллі Рен заявив, що Євросоюз потребує чітку концепцію розширення. Комісар нагадав про необхідність поглиблювати реформи в самому ЄС, а не зосереджувится тільки на прийомі нових членів:

Якщо Євросоюз концентруватиметься лише на розширенні, то ЄС стане просто занадто слабким”,- сказав комісар Оллі Рен.

Він упевнений, що розширення корисне найбільше тим, що дозволяє новим країнам вставати на власні ноги.
XS
SM
MD
LG