Доступність посилання

ТОП новини

Більшість європейських лідерів потурає Путіну, а туберкульоз з України наступає і на Європу – преса.


Василь Зілгалов Прага, 11 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує обговорювати проблеми путінської Росії у зв‘язку з убивством журналістки Анни Політковської та "керованою демократією Кремля". Газети також пишуть про загрозу туберкульозу для Європи зі сходу континенту, у тому числі й з України.

Німеччина -- Владімір Путін гуляє вулицями Дрездена, 11 жовтня 2006 р.
Газети пишуть про те, що візит Путіна до Німеччини відбувався під знаком брутального вбивства Анни Політковської. Не лише Ангела Меркель розпочала з того, що висловилася з цього приводу, а й демонстранти на вулицях Дрездена, як пише італійська “Ла Републіка”, кричали: "Вбивця! Тебе не чекають у Німеччині!" Німецькі газети відзначили, що "недружній прийом співробітника КДБ у місті початку його кар‘єри" призвів до того, що путінська "усмішка виглядала все більше й більше маскою". Хоча Владімір Путін, як пише європейське видання “Вол Стріт Джорнел”, і назвав вбивство "огидним за своєю жорстокістю злочином", все ж він додав, що "вплив Політковської на політичне життя був дуже незначним". Мабуть, такі оцінки вбивства Політковської самим Путіним і викликали критику преси на адресу більшості європейських політиків, котрі, на думку “Ґардіан”, "сьогодні лише потурають президентові Путіну, а не обвинувачують його". Лондонська “Таймз” також відзначила, що, можливо, спілка Росія – Німеччина стане своєрідним локомотивом для пан-європейської інтеґрації. "Однак, - запитує ця ж газета , - настільки тісно може дозволити собі Німеччина прив‘язуватися до економіки, яка вважається однією з найбільш корумпованих у світі?"

“Ґардіан” виділяє дві причини "потурання" Європи Кремлю: одна – це підривна, моральна і стратегічна залежність від російського газу і нафти. Друга ж, за “Ґардіан”, відчуття серед політиків, що "нова Росія" у будь-якому випадку невідворотно крокує своїм "неприємним" шляхом.

Німецька “Зюддойче Цайтунґ” написала у середу, що на Європу наступає туберкульоз. Газета наводить дані ВООЗ про те, що щорічно на туберкульоз у світі захворює 450 тисяч осіб і близько 70 тисяч помирає від легеневої інфекції. Серед головних причин наростання загрози цієї хвороби “Зюддойче Цайтунґ” називає " появу типів збудників, які стійкі до традиційних медикаментів, якими лікують туберкульоз". Газета також відзначає, що "зростання кількості уражених СНІДом, перш за все в Росії та Україні, робить пацієнтів більш чутливими і до туберкульозу". У згаданій публікації відзначається, що "в країнах колишнього СРСР за останні роки кількість хворих на туберкульоз подвоїлася".
XS
SM
MD
LG