Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Рівного досі платили за тепло вдвічі менше, але зайве. Тепер платитимуть тільки за надані послуги.


Валентина Одарченко Рівне, 12 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Удвічі більше платитимуть за тепло в своїх квартирах від початку опалювального сезону рівняни. Затверджений днями на сесії обласної ради тариф влаштовує міську громаду з однієї причини – відтепер люди не платитимуть за бензин для комунального начальства.

"Зимова прикмета" вперше радує городян: заміна старої теплотраси.
Середньостатистична рівненська сім’я, котра мешкає у двокімнатній квартирі, викладатиме за комунальні послуги близько чотирьохсот гривень на місяць. У відділі субсидій прогнозують – до них найближчим часом звернеться кожна четверта сім’я замість кожної двадцять п’ятої, як це було влітку. Але відтепер і рівняни, і держава платитимуть комунальникам тільки за надані послуги. Досі ж у Рівному існувала практика покриття власних витрат обласного комунального теплопостачального підприємства «Комуненергія» та його дочірніх фірм за рахунок отриманих від населення коштів за надані послуги. Рівняни платили не тільки за тепло в квартирах і навіть не тільки за пару з аварійних труб, а й за ремонти фасадів котелень та комунальних підприємств, утримання дослідних господарств і навіть за бензин для комунального начальства. Яким чином це відбувалося в той час, коли комунальники постійно недоoтримували кошти, спробувала з’ясувати уже нова влада. Результат перевірки майна, що належить тепловикам, не забарився. Голова облдержадміністрації Віктор Матчук вважає це і своєю перемогою:

“У тій ціні ви не побачите витрат на утримання колгоспу в Здолбунівському районі, іще якихось інших непрофільних активів, збиткового заводу «Бітім» ( зараз він відокремлений як окрема юридична особа і не лежить тягарем на тарифах) - непрофільні витрати максимально виведені з формування тарифів на гарячу воду і теплопостачання для міста Рівного”.

Віктор Матчук вважає, що формування тарифів потребує подальшого вивчення, щоб не платити зайвого. Саме через це на підприємствах «Комуненергії» відсьогодні розпочинається аудит. Окрім того, саме майно комунальників буде закладене задля отримання банківських коштів на придбання газу – раніше заставу шукали серед нерухомості, котра належала міській раді.

З початком опалювального сезону на рівнян чекає іще одне нововведення – «Комуненергія», яка на 90% працює на обласний центр, з обласної власності перейде у власність рівненської громади, що має полегшити контроль за роботою теплопостачальних підприємств. А ще громада виторгувала у комунальників за опалення одного квадратного метра рівненської квартири 30 копійок, тобто фактично домоглася, що до підвищення рівня платоспроможності населення комунальники зароблятимуть не на них, а на підприємствах та установах.

Пояснює директор Комунального підприємства «Теплотранссервіс» Тетяна Казачек:

“Відтепер населенню ми просто продаємо те, що виробляємо – за собівартістю. Для інших споживачів рівень рентабельності – 15%”.

У ці дні на центральних вулицях за сприяння програми розвитку ООН укладають нову теплотрасу. Кажуть, що економія тепла за рахунок нових технологій дозволить втілити давню мрію городян – користуватися гарячою водою цілий рік, а не тільки півроку, як це було досі. Ця надія зігріла мешканців міста настільки, що підвищенням тарифів вони ніби й не переймаються.
XS
SM
MD
LG