Доступність посилання

ТОП новини

Європа старіє, а “Внешторгбанк” скуповує банки в Європі.


Василь Зілгалов Прага, 12 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса заторкує проблему старіння населення в багатьох країнах ЄС. Газети також звертають увагу на наступ у Європі кремлівського “Внешторґбанку”, який скуповує також і українські банки.


Лондонська “Файненшел Таймс” пише про те, що у четвер комісар ЄС у справах монетарної політики Хоакін Альмунія попереджає чимало країн ЄС про "високий ступінь ризику" державних фінансів щонайменше у шести країнах ЄС. Це пов‘язано зі швидкими темпами старіння населення, насамперед, таких країн, як Кіпр, Чехія, Греція, Угорщина, Словенія і Португалія. Європейська комісія попереджає, що названі країни вже найближчими роками зіштовхнуться з фінансовими проблемами, наростанням дефіциту бюджету, у зв‘язку зі зростанням кількості пенсіонерів, демографічним старінням населення. За оцінками ЄС, Велика Британія, Німеччина і Франція зіштовхнуться з подібними проблемами у "середньо-терміновій" перспективі. ЄС закликає всі країни до реформування пенсійних систем і вжиття заходів щодо поліпшення справи з народжуваністю.

Лондонська “Таймз” пише у четвер про російський “Внешторґбанк”, який має наміри створити своє інвестиційне відділення у лондонському “Сіті”. Газета пише, що цей російський банк відродився за допомогою Кремля і силових структур Росії, що серйозно непокоїть його конкурентів. Наводяться факти, що у його структурах працюють, наприклад, син губернатора Санкт – Петербурга Валентини Матвієнко, син глави ФСБ Ніколая Патрушева. “Таймз” також вказує на те, що ВТБ за останній рік витратив 3 мільярди доларів на придбання кількох банків, у тому числі, в Україні, Грузії, Великій Британії, Франції. Відділення ВТБ вже працюють у країнах Африки, є плани відкрити офіси в Китаї, Індії, Сінгапурі.

Газети Європи продовжують обговорювати політику країн Європи щодо Росії. Австрійська “Стандарт” відзначає, що незважаючи на засилля державної бюрократії в Росії, наступ Кремля на свободу слова, на опозицію, сотні замовних убивств у цій країні, типовий вислів щодо Москви у всіх західних офісах і банках: "бізнес у звичайному режимі". А відомий адвокат Роберт Амстердам у статті в “Файненшел Таймс” ставить питання ще чіткіше: або європейські країни, насамперед, Німеччина, "будуть слухняними помічниками Путіна, або сильними і критичними партнерами..., які не є клієнтами, що лише залежать від російських енергоносіїв".
XS
SM
MD
LG