Доступність посилання

ТОП новини

Опозиціада. Або як “Наша Україна” опозицію створюватиме.


Тетяна Ярмощук Київ, 13 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Одна влада – дві опозиції. “Помаранчевим” не вдалося поділити владу, тепер ділять опозицію. “Наша Україна” не приєднуватиметься до міжфракційного опозиційного об’єднання, а створюватиме своє.

“Європейська Україна” – так планують наректи своє майбутнє опозиційне об’єднання нашоукраїнці. Керівник політради “Нашою України” Роман Безсмертний заявив, що їхня політична сила не приєднуватиметься до міжфракційного опозиційного об’єднання, натомість створюватиме своє:

“Ключова мете – це відстоювання внутрішнього і зовнішнього курсу, який сформував український народ під час виборів 2004 року, шляхом підтримки програми Президента Ющенка. Ми домовилися, що працюватиме робоча група, виходячи з Універсалу напрацює ідеологічні засади, а також принципи організаційної діяльності”.

У кроках “Нашої України” немає ніякої логіки, таким кроком ця політична сила знищує сама себе. Так вважає бютівець Володимир Яворівський:

“Це просто чергове українське безумство. “Безумству храбрых поем мы песню”. “Наша Україна” програла фактично все, що можна програти. Тепер вони хочуть програти ще й в опозиції. Таке враження, що це просто бізнес-акція Партії регіонів. Їм можна потирати лише руки, мовляв, є дві опозиції, які хочеш чи не хочеш, будуть конкурувати між собою. Замість того, аби створити одну потужну опозицію, яка б через рік півтора могла б довести суспільству, що дострокові вибори потрібні, що цю антиукраїнську владу потрібно міняти”, – зазначив Володимир Яворівський в інтерв’ю Радіо Свобода.

Наразі розпочалася боротьба за опозиційний бренд. Це, на думку політолога Вадима Карасьова свідчить, що “Наша України” серйозно вирішила приміряти на себе опозиційні шати:

“Наша Україна” намагається відрізати опозиційність блоку Юлії Тимошенко за рамками парламенту, замкнути опозиційну діяльність тільки межами парламенту. І тут досить ризикована ситуація для Блоку Юлії Тимошенко. З одного боку, її хочуть виключити з договору еліт – це єдина політична сила, яка не брала участі в підписанні Універсалу. З іншого боку, “Наша Україна” хоче перекрити БЮТу входи на позапарламентські опозиційні сили і замкнути її активність лише рамками опозиції”.

Про перехід у опозицію “Наша Україна” заявила минулого тижня. Натомість Президент Ющенко вважає доцільним відновити перемови щодо створення широкої коаліції. Не виключають поновлення переговорного процесу і деякі нашоукраїнці.
XS
SM
MD
LG