Доступність посилання

ТОП новини

Народжена в Індії письменниця Кіран Десай здобула найпрестижнішу британську літературну премію за 2006 рік.


Олекса Семенченко Лондон, 13 жовтня 2006 (RadioSvoboda.org). – 35-річна письменниця Кіран Десай стала наймолодшою в історії жінкою – володарем премії Man Booker, найпрестижнішої британської відзнаки за здобутки в літературі. На церемонії у британській столиці їй було вручено чек на 50 тисяч фунтів стерлінґів за роман під назвою “Успадкування втрати”.

Журі визнало Кіран Десай переможницею зі списку із шести номінантів. Свій роман “Успадкування втрати” вона присвятила матері – Аніті Десай, що теж є письменницею, яка тричі була претендентом на “Букера”, але так і не мала його. Кіран сказала, що відчуває: ця перемога є сімейним досягненням, адже вона писала цю книгу в такому близькому спілкуванні з матір”ю, що це, певним чином, їхній спільний роман. Ось що письменниця розповідає про свій твір:

“Це було сім, майже вісім років праці, що полягала у написанні напів-історій, чверть-історій, навіть восьмої частки історій про розорених людей, про важке життя. З цього я зробила роман. Для мене написання було дуже тяжким емоційним переживанням. Здається, я сама була абсолютно спустошена й засмучена, коли завершила роботу над книжкою”.

Кіран, так само, як це робила її мати, пише не лише про Індію, але й про індійські громади в усьому світі. Журі виокремило книжку як “чудовий роман: людяний та мудрий, з комічною лагідністю та могутньою політичною гостротою”. У романі “Успадкування втрати” розповідається про те, як індійський суддя, що вчився в Кембриджському університеті, самотньо живе в Гімалаях після виходу на пенсію. Але проблеми погрожують зруйнувати його душевну рівновагу. До нього приїздить юна онука, що залишилася сиротою, а син його кухаря змушений переховуватися від американських імміґраційних властей. Сама письменниця жила в Індії до 15-річного віку, потім приїхала вчитися до Англії. Нині мешкає у Сполучених Штатах, але їздила до Індії для написання уривків роману. Її мати не була на церемонії в Лондоні, щоб побачити, як дочку визнають переможницею. Як каже Кіран, нині вона перебуває у якомусь індійському селі, де нема ні телефону, ані телевізора.
XS
SM
MD
LG