Доступність посилання

ТОП новини

Банкір бідних став Нобелівським лауреатом миру.


Ірина Халупа Прага, 13 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Його так і називають – "банкір бідних". Сьогодні тисячі людей, які не мали нічого, завдяки йому змогли розпочати свій маленький бізнес. Тепер вони працюють для себе.

Могамед Юнус

Професор Могамед Юнус з Банґладешу та його банк – цьогорічні лауреати Нобелівської премії миру.

Професор економіки Могамед Юнус почав воювати з бідністю після великого голоду в Бангладеші в 1970-их роках. У 76-му році він створив маленький банк. Початковий капітал банку становив лише 27 доларів. Назвав він цей банк "Ґрамін", що бенгальською мовою значить село. Так розпочалося перетворення найбідніших бангладешців у малих підприємців.

"Позики бідним без жодних фінансових гарантій вважалися неможливою ідеєю. Від убогих початків 30 років тому Юнус, через Банк "Ґрамін" перетворив мікрокредити в потужний інструмент у боротьбі з бідністю", – сказав голова Норвезького нобелівського комітету Оле Мйоес, оголошуючи цьогорічну нагороду в царині миру.

Банк "Ґрамін" надає маленькі кредити, від 50 до 100 доларів, без гарантій, тим найбіднішим, кому не дадуть позику в звичайному банку. Позичаючи гроші бідним, які не мають власної землі, Юнус хотів зламати систему експлуатації кредиторами цієї абсолютно незахищеної верстви населення Бангладешу.

На сьогоднішній день Банк "Ґрамін" позичив майже 7 мільярдів доларів у мікрокредитах. Банк має свої відділення більше, ніж у 70 тисячах бангладешських сіл. Систему мікрокредитів професора Юнуса сьогодні використовують в Азії, Африці, Америці та Близькому Сході.

За позичені гроші майже 7 мільйонів осіб придбали обладнання, щоб розпочати свій маленький бізнес. 96% клієнтів банку – жінки.

“Кожна людина на цьому світі має потенціал і право жити гідним життям.” Для мільйонів бідних Бангладешу Мохамед Юнус і банк "Ґрамін" дали можливіcть перетворити ці шляхетні слова Нобелівської Академії у дійсність.

У Банґладеші, де мало що працює як слід, де часто-густо навіть немає електроенергії, мікрокредити спрацьовують точнісінько, каже професор Юнус. Він щасливий від цієї високої нобелівської нагороди.

"Я щасливий, що світ визнав зусилля Бангладешу, що ми змогли світові щось подарувати. Це велика гордість для нашої нації. Це підніме нашу голову і ми зможемо робити ще більше. Ми далі працюватимемо над тим, щоб покінчити з бідністю, щоб ні одна людина не залишилася бідною".

Матеріали по темі:

Знайомтесь: Орхан Памук, новий Нобелівський лауреат в галузі літератури.

Нобелівську премію з економіки отримав американець Едмунд Фелпс.

Нобелівську премію з медицини отримали американці Ендрю Фаєр і Крейґ Меллоу.
Нобелівська премія з фізики за випромінювання від початку Всесвіту.
Хімічні таємниці генетики допоможуть медицині.

XS
SM
MD
LG