Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівську премію з фізики отримають японці


Тосіхіде Масукав, Макото Кобаясі та Йоітіро Намбу лауреати Нобелівської премії з фізики 2008 року
Тосіхіде Масукав, Макото Кобаясі та Йоітіро Намбу лауреати Нобелівської премії з фізики 2008 року
Сергій Рачинський

Київ – Нобелівський тиждень продовжується: сьогодні стали відомі лауреати Нобелівської премії з фізики. Її розділять між собою японці – Йоітіро Намбу, Макото Кобаясі та Тосіхіде Масукава. Всі троє – теоретики, які вивчають застосування принципів симетрії у фізиці елементарних частинок.


Одну половину премії отримає представник Університету Чикаго 87-річний громадянин США Йоітіро Намбу, який народився в Японії. Нобелівський комітет відзначив його «відкриття механізму спонтанного порушення симетрії на субатомному рівні». Його модель, як заявив Нобелівський комітет, об’єднала найменші будівельні частинки всієї матерії і три з чотирьох відомих взаємодій у єдиній теорії.

Другу половину нагороди отримають японські вчені 64-річний Макото Кобаясі та 68-річний Тосіхіде Масукава за «відкриття походження порушення симетрії, яке передбачає існування в природі принаймні трьох родин кварків».

Відкриття дають змогу по-новому подивитися на механізми появи Всесвіту і всіх різновидів матерії в ньому. Адже, можливо, наш Всесвіт вижив саме завдяки цьому порушенню симетрії: якщо на початку виникли однакові маси матерії й антиматерії, то через це явище вони не змогли анігілюватися навзаєм.

Вівторок – день фізики

За традицією, лауреати найпрестижнішої премії з фізики визначаються у вівторок. Церемонія відбувається у приміщенні Шведської академії наук.

Першу Нобелівську премію з фізики отримав в 1901 році німецький фізик Вільгельм Конрад Рентґен за відкриття короткохвильового електромагнітного випромінювання. Це випромінювання отримало пізніше назву «рентгенівські промені».

Японські вчені вже тричі отримували Нобелівську премію з фізики – в 2002 це був Масатосі Косіба (разом із американськими фізиками), в 1965 році – Сін’їтіро Томонаґа (також із американськими колегами) та в 1949 році – Хідекі Юкава.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG