Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 16 жовтня.


Віктор Недоступ Київ, 16 жовтня 2006 р. 16-го жовтня медики почали застосовувати ефір в якості анестезуючого, імператор Австро-Угорщини видав маніфест про право народів на самовизначення, Кароль Войтила став папою римським, а в Лондоні заарештували Аугусто Піночета. Віктор Недоступ. Цей день в історії.

16-го жовтня1813 під Лейпцигом почалась Битва народів, вирішальна битва у війні Австрії, Прусії, Росії та Швеції проти Франції, в результаті котрої від наполеонівських військ була звільнена вся територія Німеччини.

1846 – В госпіталі Бостона хірург Уільям Томас Мортон вперше продемонстрував колегам застосування ефіру в якості анестетика під час операції. Через декілька років шотландський лікар-акушер Джеймс Янг Сімпсон з Единбурга запропонує ще ефективнішу анестезуючу речовину - хлороформ.

1859 – Американський борець проти рабства Джон Браун із п''ятьма чорношкірими і тринадцятьма білими соратниками захоплює військовий арсенал в містечку Харперс-Феррі (штат Західна Вірджинія). Сподіваючись, що його підтримають місцеві раби, Браун планує проголосити нову демократичну республіку в горах Аппалачі. Але повстання не відбулось. Протягом доби Браун і його чотири товариша потрапляють за грати, а решта гине в перестрілці з морськими піхотинцями. 2 грудня 1859 року за рішенням суду за звинуваченням у організації змови Джона Брауна стратять.

1918 – Під тиском Антанти імператор Австро-Угорської імперії Карл I видає маніфест, в котрому визнає право народів, що населяють імперію на самовизначення. Цього ж дня він заявляє про намір створити союзну державу чотирьох народів – австро-німецького, чеського, південнослов''янського та українського. На всій території народи сприймають маніфест як сигнал до утворення національних держав.

1944 – Львівський університет імені Івана Франка поновлює свою роботу.

1978 – Уперше за чотири з половиною сторіччя папою римським стає не італієць - краківський кардинал Кароль Войтила обраний на вищу посаду у католицькій церкві; він приймає ім''я Іван Павло II.

А у 1998 – У Лондоні заарештували Аугусто Піночета, видачі котрого давно вимагав іспанський уряд, звинувачуючи колишнього диктатора в тортурах та вбивстві іспанських громадян у період його правління.
XS
SM
MD
LG