Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 17 жовтня.


Віктор Недоступ Київ, 17 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 17-го жовтня Юрій Хмельницький підписав принизливі “Переяславські статті”, Гаїті розділилося на мулатську республіку та чорношкіру монархію, А Че Гевару урочисто перепоховали на Кубі.

17-те жовтня 1659-го року. В Переяславі під тиском московітів, війська котрих, скориставшись громадянською війною в Україні, окупували Лівобережжя, гетьман Юрій Хмельницький підписує принизливі "Переяславські статті". Згідно з ними московські воєводи квартирують в Переяславі, Ніжині, Брацлаві та Умані, їхні війська утримує місцеве населення, кандидатуру гетьмана узгоджуватимуть з московським царем, заборонено будь-які дипломатичні зносини гетьмана з іншими державами, київський митрополит підпорядковується московському патріарху і Московії видають всю родина попередника Юрія гетьмана Виговського, котрому московіти не могли пробачити нищівної поразки під Конотопом.

1806 – Гаїті. Колишній раб, керівник антифранцузького повстання, гаїтянський імператор Жан Жак Дессалін (Яків I) гине в результаті заколоту, який організували його політичні опоненти – чорношкірий Анрі Крістоф та мулат Александр Петіон. Гаїті розпадається на мулатську республіку на півдні і королівство на чолі з Крістофом на півночі.

1888 – Виходить перший примірник журналу "National Geographic", офіційне видання Національного географічного товариства США. Із-за браку матеріалів спочатку він виходить нерегулярно але з часом стає всесвітньо знаменитим.

1931 – За ухиляння від сплати податків американського гангстера Аль Капоне засуджують до 11 років ув''язнення.

1961 – Париж охоплений терористичними акціями арабів. Поліція жорстоко розганяє 30-тисячну демонстрацію, що вимагає припинення війни Франції проти Алжиру і надання йому незалежності. Діючи за прямою вказівкою шефа поліції Парижу Моріса Папона, котрий санкціонував застосування будь-яких засобів для наведення в місті порядку, поліцейські діють вкрай брутально і вбивають більше 200 алжирців.

А у 1997му залишки латиноамериканського революціонера Ернесто Че Гевари, аргентинця за походженням, перевезли з Болівії (де його стратили 30 років тому) до Куби. Там його й перепоховали з державними урочистостями.
XS
SM
MD
LG