Доступність посилання

ТОП новини

“Наша Україна” вже офіційно заявила про перехід в опозицію.


Тетяна Ярмощук Київ, 17 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сталося! Сьогодні “Наша Україна” врешті офіційно заявила, що переходить в опозицію. Через 7 місяців “Наша Україна” таки визначила свою орієнтацію.


Про офіційний перехід у лави опозиціонерів заявив сьогодні з парламентської трибуни керівник політради “Нашої України” Роман Безсмертний:

"Руйнуються процеси інтегрування України до Світової організації торгівлі. Фактично, зупинені програми співробітництва “Україна-ЄС”, зазнає корінної ломки вступ України до євроатлантичної спільноти. Відбуваються зміни не лише у зовнішньому курсі, а і у внутрішньому. Уряд проводить політику економічного абсурду. За таких умов “Наша Україна” вийшла з переговорного процесу , “Наша Україна” в опозиції, наші міністри залишають уряд”.

А що далі? Що чатує на “Нашу Україну” в опозиції?

Тепер “Наша Україна” планує створити опозиційну конфедерацію “Європейська Україна”. Водночас “нашоукраїнці” наголошують, що це буде позапарламентське об’єднання, яке інтегруватиме опозиційні сили, що не потрапили до Верховної Ради. А якою ж буде парламентська опозиція? Нашоукраїнець Микола Катеринчук каже, що єдиною: “Суспільству цікава тільки об’єднана і сильна, дієва опозиція. Якщо буде 2-3 опозиції – це нагадуватиме людей, які не визначилися. Головне завдання опозиції – протидія зовнішньому і внутрішньому курсу, який пропонує Партія регіонів”. А окрім того, на думку пана Катеринчука, Віктор Ющенко має бути реальним, а не почесним лідером “Нашої України”: “Після того, як змінилася форма правління з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську, президент практично втратив можливість бути арбітром нації. У нього змінилися конституційні повноваження, у нього їх тепер менше. Тому цілком природно, що він все більше має опиратися на політичні інструменти втілення своєї програми”.

За словами Миколи Катеринчука, немає нічого дивного, що коли партія президента переходить в опозицію, то його місце саме у підтримці цієї опозиційності.

А чи вийде з “Нашої України” справжня опозиційна сила?

Не всі переконані в тому, що з “Нашої України” вийде вельми вправна опозиціонерка. Так, на думку політолога Олеся Донія, це буде “псевдоопозиція”:

“Наша Україна” не ідеологічний, а був персоніфікований під Віктора Ющенка проект. Який був орієнтований на моментальне входження до влади, і створений людьми, хоча й демократичних поглядів, але конформістського типу, спрямованих завжди на співпрацю з владою, то в опозиції ця структура працювати фактично не може. “Наша Україна” навіть не може відкликати міністрів з уряду”. До уряду Віктора Януковича входять 5 міністрів, які потрапили туди за домовленістю між Ющенком та Януковичем. Це: міністр культури Ігор Ліховий, міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко, міністр у справах сім’ї та молоді Юрій Павленко, міністр юстиції Роман Зварич та головний міліціонер Юрій Луценко.

Тоді як міністри закордонних справ та оборони Борис Тарасюк і Анатолій Гриценко – конституційна квота глави держави.

Членами “Нашої України” є Борис Тарасюк, Роман Зварич та Юрій Павленко.

На 21 жовтня запланований з’їзд найчисленнішої сили політичного блоку “Нашої України” – Народного Союзу “Наша Україна”, де, як вже заявляли відомі партійці, можуть змінити керівництво партії.
XS
SM
MD
LG