Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ: У пошуках тепла.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 17 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Кілька тисяч багатоповерхівок Дніпропетровська наразі без тепла. Пощастило тільки мешканцям лівобережної частини міста — їхні будинки обігріваються від Придніпровської електростанції, яка вже розпочала опалювальний сезон. Решта дніпропетровців змушені мерзнути в очікуванні результатів переговорів у столиці — там місцеві комунальники ніяк не можуть домовитись з енергетиками про газові ліміти в обмін на погашення боргів.

Ні для очей, ні для тепла...
Пан Олексій — учасник другої світової війни, пенсіонер зі стажем. У його однокімнатній квартирі дуже холодно, а нагріти чаю чи води для грілки у старенького не зажди вистачає сили. Почав уже подумувати, чи не перезимувати, як торік, у сина — той мешкає у приватному будинку. А поки рятується тільки теплим одягом. Пан Олексій:

«Сплю одягнений — і все».

Міським чиновникам пощастило більше. Перший заступник міського голови Анатолій Крупський, який курує проблеми опалювального сезону, мешкає на Лівому березі — там уже топиться, та й гаряча вода, на відміну від решти міста, є практично ввесь рік. Тепло вже й у домівці заступника міського голови з питань житлово-комунальної сфери Володимира Медведчука. Про це він розповів «Радіо Свобода»:

«Я живу в приватному будинку на околиці, на виїзді з міста. У мене індивідуальне опалення. Учора дружина включила опалення. Я маю індивідуальний котел, так що, в принципі, можна й влітку топити, якщо є бажання».

Володимир Медведчук обіцяє, що до кінця дня усі лікарні, школи та дитсадки будуть з теплом. А от мешканцям багатоповерхівк доведеться ще почекати — через понад 40-камільйонні борги міста газопостачальники не хочуть укладати угоди з місцевими комунальниками на постачання блакитно палива.

Газу для початку опалювального сезону не мають й інші міста та райони області — у металургійному Дніпродзержинську тепло тільки в декількох школах та лікарнях, а у шахтарському Павлограді все ще сподіваються на милість природи — на потепління, яке дозволить відтермінувати опалювальний сезон.

Влада не береться сказати, коли з опаленням буде вся область. Заступник голови облдержадміністрації Леонід Турчин:

«Як я можу вам зараз сказати, якщо борги складають певні цифри, пристойні. Зараз кожен мер і кожна сільська рада шукають, як погасити».

Доки у столиці тривають газові переговори, мешканці Дніпропетровська скуповують в магазинах поролон та обігрівачі. Готується до ще більшого холоду і міська влада — будівлю міської ради наразі огородили турнікетом. Зазвичай його встановлюють тільки тоді, коли очікують на акції протесту.
XS
SM
MD
LG