Доступність посилання

ТОП новини

Якою буде ціна на імпортований російський газ у 2007 році?


Віктор Міняйло Київ, 18 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – “Ми маємо 100% упевненість, що газ на кордоні України буде не вище 130 доларів,” – проголосив сьогодні прем‘єр-міністр України Віктор Янукович. За його словами, остаточна ціна та обсяги постачання газу у 2007 році будуть визначені наступного тижня під час візиту російського прем‘єра до Києва. Чим заплатить Україна за такий, відносно, не дуже дорогий газ?


В обмін на 130-доларовий газ прем‘єр-міністр України Віктор Янукович пообіцяв керівництву Росії посприяти російським державним підприємствам у приватизації українських авіазаводів та в енергетичній сфері. Про це написала російська газета “Вєдомості”. Автори статті “Україна продасть Росії найдорожче” стверджують, що такі аванси глава українського уряду роздавав ще у серпні-вересні, під час зустрічі з російськими президентом і прем’єром.

У «Нашій Україні» і Партії регіонів по-різному коментують

Наскільки можливі подібні домовленості ми запитали у колишнього голови Фонду державного майна України, нині депутата з “Нашої України” Олександра Бондаря:

“Все можливо. Ми коли говоримо, що Росія завдяки тому, що уряд очолює Віктор Янукович буде нам преференції створювати, ми просто не знаємо Росію. І не знаємо, що там абсолютно прагматичні інтереси. Вони так просто нічого робити не будуть. Якщо є якісь поступки з боку Росії, то треба чекати набагато більших поступок з боку України. Єдине, що я це не можу не підтвердити, ні спростувати, оскільки я не брав участі в переговорах.

Але те, що російський капітал братиме участь в наступній приватизації – це однозначно. І я б не сказав, що це погано. Інакше буде те, що було до “Помаранчевої революції”, коли Фонд держмайна очолював Чечетов. Тоді взагалі крім українських олігархів ніхто нічого не купував. Тут хоч якась конкуренція буде. Але я хочу подивитися, як наші олігархи, у тому числі, які є членами фракції “регіонів” відреагують на такі речі”.


А ось як на це відреагував член фракції Партії регіонів Михайло Чечетов:

“Це розцінюю, як елемент брудних політичних інтриг і провокацій. Оскільки з перших днів прем‘єр Янукович виступив за проведення максимально відкритої, прозорої і чесної приватизації. Де конкурси проводитимуть з широким залученням іноземних інвесторів і наших, у відкритих публічних процедурах. Тому ці закулісні інтриги хтось веде можливо. Це просто елемент такої брудної політичної боротьби тай усе”.

“Будь яке сприяння в приватизації має однозначно кримінальні аспекти...”

Наскільки можливе сприяння російським підприємствам з боку українського уряду в приватизації взагалі, і в придбанні в царині енергетики і авіапрому? Про це ми запитали у заступника голови Секретаріату Президента України Арсенія Яценюка:

“Будь яке сприяння в приватизації має однозначно кримінальні аспекти. Я не знаю, що таке “сприяння в приватизації”. Може бути приватизація проведена лише одним шляхом – прозорим, на конкурентних умовах.

А те, що стосується переговорного процесу по газу, то глава держави повинен у найкоротші терміни зустрітися з відповідним працівниками уряду і відповідальним особами, які здійснюють переговори. Для того, щоб з‘ясувати остаточно ту інформацію, яка є сьогодні у президента, на предмет домовленостей з Російською Федерацією, у тому числі і по газу”.


Така нагода у глави держави буде вже 24 жовтня, коли у Києві засідатиме міжурядова комісія Україна-Росія.
XS
SM
MD
LG