Доступність посилання

ТОП новини

Ким керуватиме Янукович?


Тетяна Ярмощук Київ, 19 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – “Наша Україна” зі своєю політичною позицією визначилася. І вже третій день офіційно перебуває в опозиції. Подальша доля нашоукраїнських міністрів має стати відома сьогодні під час прес-конференції “помаранчевих” урядовців.


Вакансій немає, однак претендентів більш ніж достатньо. На крісла, які ще посідають нашоукраїнські міністри, оглядачі називають цілу низку претендентів зі старої кумівської команди, Партії регіонів та команди Віктора Ющенка. Це Олександр Чалий, Олександр Лавринович, Віталій Хомутинник, Раїса Богатирьова, Євген Кушнарьов, Володимир Сівкович.

Політолог Олександр Палій вважає, що нашоукраїнських міністрів замінять саме регіонали:

“На зміну нашоукраїнцям, які, швидше за все подадуть у відставку, знайдеться багато кандидатур з Партії регіонів. Оскільки там є дуже багато ображених, що не отримали посад, на які сподівалися. Це всі знайомі особи. Великих несподіванок тут не буде”.

Щоб уникнути відкликання нашоукраїнських міністрів, команда президента вдаватиметься до багатоходових варіацій. Таку думку Радіо Свобода висловив політичний експерт Олесь Доній:

“Перший варіант – “Наша Україна” залишається в опозиції до уряду, як вона це оголосила. Але представники президента оголосять, що вони виконують особисто прохання глави держави, виконують місію, що їм доручив президент. Двоє нашоукраїнців можуть призупинити членство в партії, а можуть і попрохати Віктора Ющенка залишитися в керівництві “Нашої України”.

Разом з тим, на думку пана Донія, президенту може бути вигідна певна ротація своїх кадрів:

“Навіть якби була оголошена відставка, то ті квоти залишилися б все-одно за президентом. Що ж до МЗС, то помітно, що президент готовий до більш гнучкої політики в зовнішній сфері. Його опертя на групу ІСД, речником якої в зовнішньополітичних ініціативах є пан Чалий, який проповідує курс активного нейтралітету для України – це факт”.

До уряду Віктора Януковича входять п’ять “помаранчевих” міністрів, які потрапили за домовленістю між Ющенком та Януковичем. Міністр культури Ігор Ліховий, міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко, міністр у справах сім’ї та молоді Юрій Павленко, міністр юстиції Роман Зварич та міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Міністри ж закордонних справ Борис Тарасюк та оборони Анатолій Гриценко – конституційна квота глави держави. Серед цих міністрів лише двоє є членами “Нашої України” – Юрій Павленко та Роман Зварич.
XS
SM
MD
LG