Доступність посилання

ТОП новини

90 років від дня народження піаніста Еміля Гілельса


Леся Олійник Київ, 19 жовтня (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні минає 90 років від дня народження видатного російського піаніста Еміля Гілельса. Дитячі та юнацькі роки музиканта пов’язані з Україною.

На епохальну зустріч Йосифа Сталіна, Франкліна Рузвельта та Вінстона Черчілля в Ялті 1945 року кожний з представників великої трійки привіз свого улюбленого артиста. Вождь Радянського Союзу обрав для Ялтинської конференції молодого піаніста Еміля Гілельса. На той час це ім’я вже було всесвітньо відоме. Блискучі перемоги юного Гілельса у Відні і Брюсселі, де відбулися найскладніші світові конкурси, змусили заговорити музичний світ про існування феномену радянського виконавського мистецтва. Адже золоті медалі і гран-прі здобували й інші представники музичного виконавства СРСР. Цей феномен можна було порівняти із здобутками радянських спортсменів на міжнародній арені.

Саме Еміль Гілельс презентував в Ялті 45-го еталон музичної культури могутньої, непоборної держави. Видатні музиканти, серед яких Дмитро Шостакович, відзначали у грі Гілельса (цитую) „сталевий ритм і могутню енергію, сміливість і волю, відсутність будь-якої сентиментальності”.

Все почалося у рідному місті Одесі

Еміль, або як його називали Міля Гілельс народився на околиці Одеси – на Молдаванці, у бідній єврейській родині. На його дитинство випали голод і злидні, але була шалена праця за фортепіано з чотирьох років. У своєму рідному місті Еміль Гілельс здобув музичну освіту, тут мав свій перший сольний концерт. Перше визнання теж відбулося на рідній землі – на Всеукраїнському конкурсі піаністів.

Соратником Еміля Гілельса був ще один геній з Одеси

У ті ж 30-і роки в Одесі зростав ще один геній фортепіанного мистецтва – Святослав Ріхтер. Обидва вони, як це ставалося з найбільш талановитими, потрапили в Московську консерваторію до уславленого педагога Генріха Нейгауза, котрий, до слова, теж був родом з України. Обидва, такі різні учні були улюбленими у педагога.

Але не завжди грав Гілельс тільки так, як від нього чекали і як тільки він умів це робити. Адже серед його записів залишилася також щемлива й сумна мелодія Шуберта.
XS
SM
MD
LG