Доступність посилання

ТОП новини

Криворізький професор Юрій Вілкул дав перший звіт про роботу на посаді голови облради.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 19 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровською областю ось уже півтора місяці керує професор. «Регіонал» Юрій Вілкул, який став головою Дніпропетровської облради після майже п’ятимісячних сварок та інтриг у депутатському корпусі, – колишній ректор Криворізького технічного університету, академік і кавалер численних орденів. Водночас він – батько народного депутата-«регіонала» Олександра Вілкула, що є керівником двох найпотужніших гірничих комбінатів Кривбасу, якими володіють донецькі. Про перші 7 тижнів своєї роботи новий керівник Дніпропетровщини прозвітував перед журналістами.

Юрій Вілкул
На свою першу прес-конференцію у ролі вже не керівника вузу, а цілої області Юрій Вілкул прийшов у краватці партійних кольорів – у синьо-білу смужку. На численні запитання журналістів відповідав як досвідчений викладач – дипломатично. Російською і українською – як хто питав. І обіцянки роздавав щедрі: мешканцям області – що до кінця тижня вони будуть з теплом, комунальникам – що розбереться з проблемами водоканалів. а журналістам – що створить умови для роботи на сесіях.

«Не можна без преси»

За часів минулого керівника обласної ради Миколи Швеця, який був то у таборі президента Кучми, то став «помаранчевим», а вже зараз, без посади, пристав до «лазаренківців» – доступ до рішень депутатів мали не всі журналісти. Тільки телевізійникам дозволяли перебувати під час сесій безпосередньо у залі, решта ж спостерігала за перебігом подій на іншому поверсі – на моніторі з неякісним зображенням і жахливим звуком.

А вже тепер Олександр Вілкул запевнив, що вирішить проблему: «Ми постараємось, щоб максимум журналістів було в залі. Не можна без преси. Але такі вже умови у нас».

10 заступників і кожен працює, а старі кадри «почистять»

На своїй першій прес-конференції Юрій Вілкул виглядав спокійним. Ще б пак – в обласній раді у нього немає ворогів. «Нашоукраїнців», котрі порозбігались, хто куди, і невпливових «бютівців» – можна не рахувати.

За півтора місяці роботи, яку він сам називає ефективною, новий голова облради встиг обрости командою – у нього аж 10 заступників. Таке число Юрій Вілкул пояснив значною кількістю проблем в області: «З кожного напрямку у нас є заступник, котрий працює. Тому щодо кадрів у нас немає питань і немає проблем».

Але проблеми з кадрами, як виявилось є. Апарат обласної ради, який працював за часів попередника, Миколи Швеця, новий голова буде «чистити». Звільненим обіцяє підшукати нові робочі місця. Але скільки таких буде, наразі невідомо. За словами Юрія Вілкули: «Деякі люди попереджені про звільнення, але ми поки дивимось і працюємо із ними».

Оновлені дерев’яні двері і новесенька табличка із золотими літерами на кабінеті пана Вілкула ніби свідчить – він тут всерйоз і надовго. Проте зв’язку з рідною альма-матер колишній ректор чомусь розривати не поспішає. Каже, що, як і раніше, читатиме лекції студентам, та й в університеті йому заміни і досі не знайшли.
XS
SM
MD
LG